Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

un

Guterres: Blokirana humanitarna pomoć za Gazu moralna je sramota

Antonio Guterres
Foto: Screenshot/ YouTube
Antonio Guterres

Izrael, koji je obećao da će uništiti Hamas i strahuje da će palestinska militantna skupina preusmjeriti pomoć, drži zatvorenima sve kopnene prijelaze u enklavu osim jednog.

Dugačka kolona blokiranih kamiona s humanitarnom pomoći s egipatske strane granice s Pojasom Gaze gdje ljudi gladuju, moralna je sramota, rekao u subotu tokom posjeta graničnom prijelazu Rafahu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, prenosi HRT.

Vrijeme je da se Izrael “čvrsto obaveže” na nesmetan pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze, rekao je Guterres, istodobno pozvavši na trenutačan humanitarni prekid vatre i na oslobađanje izraelskih talaca koji se drže u Gazi.
 
UN će nastaviti suradnju s Egiptom na “usmjeravanju” protoka pomoći u Gazu, kazao je na graničnom prijelazu Rafah, ulaznoj točki za humanitarnu pomoć.

– Odavde s ovog prijelaza možemo vidjeti bezdušnost koja slama srce. Dugačka kolona blokiranih kamiona s humanitarnom pomoći s jedne strane, a s druge duga sjena gladi. To je više nego tragično. To je moralna sramota – kazao je Guterres.

Guterresov posjet uslijedio je u trenutku kad se Izrael suočava s globalnim pritiskom koji bi ga trebao privoljeti da dopusti prolazak veće količine humanitarne pomoći u Gazu, opustošenu i razorenu petomjesečnim ratom između Izraela i Hamasa.

Izrael, koji je obećao da će uništiti Hamas i strahuje da će palestinska militantna skupina preusmjeriti pomoć, drži zatvorenima sve kopnene prijelaze u enklavu osim jednog.

Krajem decembra otvorio je samo prijelaz Kerem Shalom blizu Rafaha i negira optužbe Egipta i UN-ovih humanitarnih agencija o tomu da odgađa dostavu humanitarne pomoći te tvrdi da UN ne uspijeva distribuirati pomoć u Pojas Gaze.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je, u objavi na društvenim mrežama kritizirao Guterresa jer je okrivio Izrael, “a da pritom ni na koji način nije osudio teroriste Hamasa ni ISIS-a koji pljačkaju humanitarnu pomoć”.

Guterres je kasnije u izjavi novinarima rekao da ponovno poziva međunarodnu zajednicu na angažman protiv izraelskih kopnenih operacija u gradu Rafahu u Pojasu Gaze, gdje se sklonila većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze. Doveo je u pitanje i izraelske planove o premještaju civila prije početka akcije.

– Krajnje je upitno postoji li bilo kakav uspješan program koji bi zajamčio sigurnost stanovništvu Rafaha kad takva sigurnost ne postoji na čitavom teritoriju Gaze – rekao je.

U Gazi se u subotu vode žestoke borbe oko glavne bolnice enklave. Izrael je ondje, kako je ta zemlja objavila, ubio više od 170 naoružanih napadača u sklopu opsežne akcije za koju palestinsko ministarstvo zdravstva kaže da je odnijela i živote petero pacijenata.

S obzirom na to da su nade u primirje u Pojasu Gaze za vrijeme muslimanskoga svetog mjeseca ramazana izblijedjele, a humanitarna situacija postala još gora, Sjedinjene Države i ostale zemlje nastoje iskoristiti zračne puteve i brodove za dostavu pomoći.

No humanitarni radnici kažu da u Gazu ulazi samo petina potrebne količine zaliha i kako je jedini način da se potrebe zadovolje što hitnije ubrzati slanje humanitarnih isporuka cestama.

Prije nego što se zaustavio na granici, gdje se susreo s humanitarnim radnicima UN-a, Guterres je sletio u Al Arish na Sinaju u Egiptu, mjestu na kojemu se isporučuje i skladišti velik dio međunarodne pomoći za Gazu.

Regionalni guverner Mohamed Šuša je u razgovoru s Guterresom rekao da na sjevernom Sinaju na isporuku pomoći Gazi čeka oko 7000 kamiona. Kazao je da prepreku predstavljaju inspekcijske procedure koje traži Izrael i zbog kojih je obustavljen dotok pomoći.