Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guterres: Provedba Pariškog sporazuma od suštinskog značaja

antonio-guterres

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da je “apsolutno od suštinskog značaja” provesti Pariški klimatski sporazum, dok svijet čeka na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da li da se SAD povuku iz ovog sporazuma.

– Svijet je u zbrci – izjavio je Guterres u govoru u Poslovnoj školi Stern Univerziteta u New Yorku, objavljujući plan u pet tačaka na mobiliziranju svijeta u akciji protiv klimatskih promjena.

– Posljedice klimatskih promjena već se osjećaju širom svijeta, i one su opasne i ubrzavaju se. Apsolutno je od suštinskog značaja da svijet provede Pariški sporazum – i da će ispuniti svoju dužnost s pojačanom ambicijom – nastavio je čelnik Svjetske organizacije.

Guterres je kazao kako pokušava uvjeriti Trumpovu administraciju da se pridržava Sporazuma, ali je dodao da “vlade nisu sve” i da ohrabruje američke gradove, savezne države i kompanije da ostanu privržene sporazumu čak i u slučaju da se američka vlada povuče iz njega.

– Klimatske promjene su neporecive, klimatska akvija je nezaustavljiva a klimatska rješenja nude prilike bez presedana – nastavio je Guterres.

Odgovarajući na pitanje šta može učiniti na polju borbe protiv klimatskih promjena, Guterres je izjavio da “kada glasate, mislite o svojim unucima ili unucima svojih susjeda”.

Trump je objavio u tweetu u subotu da će donijeti odluku “iduće sedmice” da li da odustane od klimatskog sporazuma, nakon što se našao pod intenzivnim pritiskom tokom sastanka sa svjetskim čelnicima u Bruxellesu i u Italiji prošle sedmice, prenosi dpa.