Generalni sekretar UN-a

Guterres: Suzdržati se od negiranja ozbiljnosti zločina koji su presuđeni

press conference HC Refugees
Antonio Guterres, UN High Commissioner for Refugees UNHCR at a Press Conference after 66th session of Excom. 9 October 2015. UN Photo / Jean-Marc Ferré

Ova konačna presuda također je odraz posvećenosti globalne zajednice međunarodnom krivičnom pravosuđu i borbi protiv nekažnjavanja

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda António Guterres primio je k znanju konačnu presudu u slučaju Ratka Mladića i njegove misli su sa žrtvama, preživjelima i njihovim porodicama, navodi se u saopćenju njegovog glasnogovornika Stephana Dujarrica.

U saopćenju se navodi da šef UN-a “poziva sve one koji imaju moć da se suzdrže od negiranja ozbiljnosti zločina koji su presuđeni i napominje da je odgovornost ključni korak za pomirenje u regionu”.

Ova konačna presuda također je odraz posvećenosti globalne zajednice međunarodnom krivičnom pravosuđu i borbi protiv nekažnjavanja.

– To je još jedan važan korak ka pomirenju s prošlošću za izgradnju otpornije, sigurnije i sretnije budućnosti za sve građane i stanovnike Bosne i Hercegovine i regije”, navodi se u saopćenju.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet, zajedno sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, pozdravila je presudu.

– Presuda Mehanizma naglašava odlučnost međunarodnog pravosudnog sistema da osigura odgovornost bez obzira na to koliko dugo trajalo, u Mladićevom slučaju gotovo tri decenije nakon što je počinio užasne zločine – rekla je Bachelet.

Nderitu je dodala da odluka suda “pruža povijesnu sigurnost i konačnost” žrtvama i preživjelima.

– Takođe šalje izuzetno važnu poruku čitavom zapadnom Balkanu, gdje vidimo da poricanje genocida i veličanje osuđenih zločinava kao što je Mladić, ne samo da traje, već se i povećava – rekla je.