Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlazeći evropski komesar za proširenje

Hahn: EU očekuje da se ubistva Davida i Dženana istraže i procesuiraju

muriz-davor-pravda-protest-2

David Dragičević je nestao prije godinu i po, a pronađen je mrtav sedmicu kasnije. Dženan Memić umro je prije više od tri i po godine. Duga odgađanja u sudskim postupcima u ovim i sličnim slučajevima su neprihvatljiva, poručio je Hahn

Slučajevi ubistva dva mladića Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banja Luci još uvijek nisu riješena. Na to je upozorio i odlazeći evropski komesar za proširenje Johannes Hahn današnjom objavom na Twitteru.

“David Dragičević je nestao prije godinu i po, a pronađen je mrtav sedmicu nakon nestanka. Dženan Memić umro je prije više od tri i po godine. Duga odgađanja u sudskim postupcima u ovim i sličnim slučajevima su neprihvatljiva. Europska unija očekuje da se ovakvi slučajevi blagovremeno istraže i procesuiraju”, Hahnova je poruka.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je ponovljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za izazivanje i spriječavanje dokazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je navodno stradao Memić 8. februara 2016. godine. Preminuo je 15. februara 2016. godine. Od tada traje borba porodice Memić da dokažu istinu o njegovoj smrti.

Iako je Tužilaštvo KS vodilo istragu za ubistvo po nepoznatom počiniocu, djelo je okvalificirano kao saobraćajna nesreća. Otac ubijenog mladića Muriz Memić u više je navrata govorio da mu je tadašnja glavna tužiteljica KS Dalida Burzić govorila: “Nije on njega htio ubiti”, te mu je u dva dopisa potvrdila da rade na rasvjetljavanju ubistva njegovog sina. Optužnicu Tužilaštva KS na suđenje Seferovićima zastupalo je čak osam tužilaca što nije zabilježeno u sudskoj praksi, naročito u slučaju saobraćajne nesreće. Zbog podizanja lažne optužnice porodica Memić Tužilaštvu BiH u oktobru 2018. godine podnijela je krivičnu prijavu protiv Burzić, tužilaca koji su radili na predmetu, federalnih tužilaca, policajaca, te drugih osoba za koje smatraju da su učestvovali u sakrivanju istine o smrti 21-godišnjeg mladića. Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet Dženan Memić te je ispitano osim članova porodice i više drugih osoba.

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu donio prvostepenu oslobađajuću presudu, na Vrhovnom sudu FBiH ona je poništena te je vraćeno na ponovno suđenje. Vrhovni sud FBiH naložio je ponavljanje saobraćajnog vještačenja što je i učinio tim vještaka iz Banja Luke. Naredno ročište u slučaju Memić je 19. septembra na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Kada je riječ o slučaju ubistva Davida Dragičevića iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ranije je saopćeno da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta 2018., nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

Utvrđeno je da u slučaju Dragičević prvih 100 dana nije bilo nikakve istrage. Porodicu Dragičević zastupa advokat Ifet Feraget kao i porodicu Memić.

Otac i majka Davida Dragičevića u martu ove godine prenijeli su posmrtne ostatke u Beč gdje oboje žive kako bi i na taj način izrazili revolt prema državi u kojoj ne mogu otkriti istinu o smrti svog sina.