Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Halep bi uskoro mogao pasti, civili bježe prema turskoj granici

halep

Kamioni s humanitarnom pomoći i vozila hitne pomoći ušli su u Siriju iz Turske u nedjelju kako bi dopremili hranu i druge potrepštine desecima hiljada ljudi koji bježe pred vladinim napadom na Halep, dok u zračnim napadima stradavaju sela na cesti prema turskoj granici.

Ruske i sirijske snage pojačale su vojnu kampanju na područjima pod kontrolom pobunjenika oko Halepa, gdje i dalje živi oko 350.000 ljudi, a humanitarni djelatnici su rekli da bi taj grad, najveći sirijski prije rata, mogao uskoro pasti, prenosi Hina.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su u zračnim udarima, za koje se vjeruje da su ih proveli ruski zrakoplovi, gađana u nedjelju područja oko sela Bashkoy, Haritan i Kfr Hamra sjeverno od Alepa, s tim da se posljednja dva nalaze blizu ceste koja vodi do Turske.

Ruska intervencija ide u korist snagama predsjednika Bashara al-Assada koje vraćaju kontrolu nad područjima koja su pobunjenici osvojili prošle godine. “U nekim dijelovima Alepa Assadov režim je prekinuo koridor sjever-jug… Turska je pod prijetnjom”, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan na povratku iz posjeta Latinskoj Americi, a prenosi list Hurriyet.

Turske oružane snage imaju pune ovlasti da odgovore na bilo koju prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, kazao je on, iako su visoki vladini dužnosnici rekli da Turska ne namjerava vršiti jednostrane upade u Siriju.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna otvoriti svoje granice desecima hiljada Sirijaca koji su u nedjelju čekali na hladnoći nakon bijega iz Alepa pred ofenzivom sirijske vojske.

U očekivanju odluke Ankare, humanitarna situacija sve je “bezizglednija” za civile, prvenstveno žene i djecu, na sjeveru Sirije, rekli su Liječnici bez granica (MSF).

Ako su Sirijci, natjerani na egzodus, “na našim vratima i nemaju drugog izbora, moramo dopustiti našoj braći da uđu i to ćemo učiniti”, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima. Nije, međutim, rekao kada će Sirijci moći ući u njegovu zemlju dok su glavni granični prijelazi, među kojima Oncupinar, ostali zatvoreni u nedjelju.

Europljani su podsjetili Ankaru na njezinu zadaću spram sirijskih izbjeglica kojih već ima 2,7 miliona na njezinom teritoriju.

Više od 30.000 osoba prispjelo je zadnjih dana u okolicu grada Azaza, pet kilometara od turske granice, izjavio je u subotu guverner turske pogranične pokrajine Suleyman Tapsiz, ističući da bi taj val mogao doseći 70.000.