Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haley: Nove sankcije Sjevernoj Koreji najoštrije mjere uvedene odjednom

Nikki Haley

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima (UN) Nikki Haley izjavila je kako nove sankcije Sjevernoj Koreji najoštrije mjere koje su odjednom uvedene ovom režimu, javlja Anadolu Agency (AA).

Haley se obratila na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i tom prilikom podsjetila kako SAD u svakoj sredini diže glas protiv nuklearnih aktivnosti Sjevernoj Koreji.

”Ove sankcije su najoštrije mjere poduzete odjednom protiv režima Sjeverne Koreje“, izjavila je Haley koja je dodala kako je nakon ove faze odluka na Sjevernoj Koreji.

Američka ambasadorica Haley smatra kako će nove sankcije imati utjecaj na lidere u Sjevernoj Koreji, te pozvala tu zemlju da okonča interkontinentalna balistička testiranja.

Stalni ambasador Velike Britanije u UN-u Matthew Rycroft kazao je kako su sankcije sredstvo i da je ovu krizu konačno moguće riješiti jedino dijalogom, ali smatra da to mora željeti i Sjeverna Koreja. Dodao je kako sve zemlje trebaju sarađivati kada je riječ o međunarodnoj sigurnosti.

”Sjeverna Koreja nije prijetnja samo za jednu regiju, nego čitav svijet“, smatra Rycroft.

Ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzia izjavio je kako samo sankcije neće riješiti problem i da su samo sredstvo kako bi se Sjeverna Koreja pridružila konstruktivnim pregovorima.

Prema nacrtu koji je jednoglasno usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a odlučeno je da bude stavljena zabrana Sjevernoj Koreji na izvoz uglja, željeza olova i morskih plodova, što su značajni izvori prihoda te zemlje. Nove sankcije bi za trećinu mogle umanjiti prihod od izvoza koji se procjenjuje na oko tri milijarde dolara.

Osim toga, zabranjeno je i da članice UN-a izdaju radne vize državljanima Sjeverne Koreje. Uprkos sankcijama koje UN Sjevernoj Koreji uvodi od 2006. godine, ova zemlja neprekidno ima nuklearna testiranja. Pyongyang je samo u julu ove godine imao dva balistička interkontinentalna testiranja.