Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

militantna skupina

Hamas bi mogao pustiti taoce, traže prekid vatre?

gaza izrael
Foto: Pixsell

Prema američkom novinskom portalu Axios, Izrael je navodno predložio dvomjesečni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje svih talaca

Prema pisanju medija, palestinska militantna skupina Hamas pokazala je otvorenost za pregovore o oslobađanju nekih izraelskih talaca u ratu u Gazi.

Hamas je rekao posrednicima da je spreman razgovarati o oslobađanju ženskih civila i djece u zamjenu za “značajan” prekid vatre, izvijestio je danas Wall Street Journal pozivajući se na egipatske zvaničnike.

Hamas još uvijek drži 105 talaca

Hamas je oslobodio 105 talaca tijekom jednosedmičnog prekida vatre krajem novembra prošle godine. Zauzvrat, Izrael je pustio 240 palestinskih zatvorenika iz svojih zatvora. Hamas je prethodno povezivao daljnja oslobađanja talaca sa završetkom rata. Prema izvorima izraelske vlade, Hamas još uvijek drži oko 130 ljudi koje su oteli iz Izraela u Gazu 7. oktobra.

Prema Wall Street Journalu, među njima su i izraelske vojnikinje. Izraelska vlada pretpostavlja da je 105 talaca još uvijek živo i da Hamas mnoge od njih drži u svojoj mreži podzemnih tunela.

Prema američkom novinskom portalu Axios, Izrael je navodno predložio dvomjesečni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje svih talaca. Ponuda je navodno predstavljena posrednicima iz Egipta i Katara, koji trenutno nastoje pomiriti različite zahtjeve.

Iako je najnoviji razvoj događaja pozitivan, to ne znači da je dogovor neizbježan, piše Wall Street Journal. Prema egipatskim dužnosnicima, pregovori bi ipak mogli propasti.