Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hamas će oružje prebaciti na Zapadnu obalu

hamas

Palestinski pokret Hamas ponovo je odbio razoružanje uoči ključnog roka u pregovorima o pomirenju te je umjesto toga zaprijetio novim napadima na Izrael na Zapadnoj Obali, javlja AFP.

Od petka Hamas započinje predaju kontrole u pojasu Gaze Palestinskoj upravi, ali je sudbina njihovog vojnog krila Ezzedine al-Qassam brigada, još uvijek nepoznata.

– Oružje za otpor je crvena linija i o tome nema razgovora – rekao je Khalil al-Hayya, zamjenik šefa Hamasa na konferenciji za novinare.

– Naše oružje će biti prebačeno na Zapadnu obalu kako bi bilo korišteno u borbi protiv okupacije. Naše je pravo boriti se protiv okupacije dok se ona ne prekine – rekao je Al-Hayya.

Više od 400.000 Izraelaca živi u okupiranim ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali. U Gazi, kojom Hamas vlada od 2007. godine nema ilegalnih doseljenika.

Sjedinjene Države i Izrael su poručili da neće prihvatiti bilo kakav sporazum o pomirenju Fataha i Hamasa ukoliko se Hamas ne razoruža. Potpisani sporazum iz Kaira ne tretira pitanje razoružavanja.