Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeni sukobi

Hamas raketirao Jerusalem, u izraelskom odgovoru ubijeno devet Palestinaca

gaza raketiranje (1)

Iako zvaničnici nisu dali detalje o tome kako su ljudi ubijeni i ranjeni, postoje izveštaji o izraelskim napadima na Palestince u pojasu Gaze

Dnevni list na hebrejskom jeziku Yedioth Ahronoth javlja da je Izraelsko ministarsko vijeće donijelo odluku o pokretanju velikih zračnih udara na Gazu.

Odobreni napadi bit će usmjereni na stanove vojnih komandanata, saopćila je izraelska vojska.

Izraelski mediji, osim toga, javljaju da je rapoređeno nekoliko proturaketnih baterija u okviru Željezne kupole na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Izraela, prenosi Aljazeera Balkans.

Izraelska vojska rekla je da je započela uzvratne zračne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, budući da je Hamas potvrdio da je jedan od njenih zapovjednika ubijen.

“Počeli smo, a ponavljam i započeli, napadati vojne ciljeve u Gazi”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus novinarima nakon što je Hamas ispalio raketnu salvu prema Izraelu, uključujući Jeruzalem.

Conricus je potvrdio da su izraelske snage gađale “vojnog operativca Hamasa”, dok su izvori Hamasa u Gazi potvrdili za AFP da je jedan od njegovih zapovjednika ubijen.

Hamas je rekao da je ispalio rakete na Izrael, aktivirajući sirene upozorenja u Jerusalemu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na ozljedu više od 300 Palestinaca nakon racije izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa.

Izrael je također izveo raketni napad na sjeveru Gaze, u kojem je najmanje devet Palestinaca ubijeno a nekoliko ih je ranjeno, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Među žrtvama je troje djece, rekao je jedan svjedok za Al Jazeeru.

Izraelska vojska još nije izdala saopćenje o napadu.

Hamas, skupina koja kontrolira pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da odbaci svoje snage u Al-Aksi i drugoj jerusalemskoj točki do 18 sati. (1500 GMT).