Globus

Rasplamsava se sukob

Hamas raketirao Tel Aviv, Izrael bombarduje pojas Gaze

11/05/2021

Sjedinjene Države su večeras pozvale Izrael i Palestince da spriječe pogibiju civila

Eskalacija sukoba između Hamasa i Izraela porasla je večeras nakon što je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

U izraelskom napadu potpuno je uništena dvanaestospratnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje urede, izvijestio je AFP.

Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na izraelsku metropolu Tel Aviv, gdje su se tokom večeri oglasile sirene. Troje Izraelaca ozlijeđeno je nakon što je jedna od raketa pogodila autobus u gradu Holonu, odmah južno od Tel Aviva.

Ranije danas pogođeni su i gradovi Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva. U Ashkelonu je pogođena škola, a nastava je prekinuta. Na televizijskim snimkama se vide najmanje dvije kuće u plamenu. Izrael je nakon napada odgovorio zračnim udarima na Gazu.

Od ponedjeljka navečer do danas militanti su ispalili više od 400 raketa prema Izraelu, piše BBC. Izraelci kažu da su zauzvrat pogodili 150 ciljeva u Gazi.

U izraelskim napadima borbenim avionima i helikopterima poginulo je dosad najmanje 28 Palestinaca, među kojima desetero djece, a 125 ljudi je ranjeno, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi. Komandanti Hamasa i Islamskog džihada, druge oružane grupe u Pojasu Gaze, poginuli su u tim udarima, potvrdile su te oružane grupe.

Međunarodna zajednica apelira na obje strane da prekinu sukobe koji traju već danima.

Militantna grupa Hamas, koja kontroliše Gazu, poručila je da djeluje u odbrani jeruzalemske džamije al-Aqsa od izraelske “agresije i terorizma” nakon što je to mjesto, koje je sveto za muslimane i Židove, u ponedjeljak bilo poprište sukoba između izraelske policije i Palestinaca, u kojima su ozlijeđene stotine ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas “prešao crvenu liniju” ispaljujući rakete prema Jeruzalemu prvi put u nekoliko godina.

“Vojska je od jučer (ponedjeljak) izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi (…) Dodatno ćemo pojačati snagu naših napada”, rekao je Netanyahu u videoporuci koju su objavile njegove službe, dodajući da će Hamas “dobiti batine kakve nije očekivao”.

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz odobrio je zahtjev vojske da mobilizira 5.000 rezervista, ali još nije jasno kada će se odluka provesti.

Prvi Hamasov napad u dugo vremena

Hamas je u ponedjeljak zaprijetio židovskoj državi novom vojnom eskalacijom ako se njene snage ne povuku s Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu – trećem svetom mjestu islama – gdje su od petka u svakodnevnim sukobima Palestinaca i izraelske policije ranjene stotine ljudi. Hamas je u ponedjeljak rakete na Jeruzalem ispalio prvi put od 2014.

Izraelsko-palestinske napetosti u Svetom gradu eskalirale su tokom muslimanskog mjeseca posta, ramazana, sporadičnim okršajima i najavljenim izbacivanjem Palestinaca iz domova koje svojataju židovski naseljenici.

Radi se o dugogodišnjoj sudskoj bitki koja pridonosi tenzijama.

Washington poziva da se poštedi civile

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao da raketni napadi iz Gaze na Izrael moraju odmah prestati. Obje je strane pozvao da poduzmu korake prema smirivanju napetosti.

Sjedinjene Države su večeras pozvale Izrael i Palestince da spriječe pogibiju civila, koja je “doista vrijedna žaljenja”, nakon zračnih udara koje je židovska država izvela kao odgovor na raketiranje iz Pojasa Gaze.

“Iskreno žalimo zbog gubitka života na izraelskoj i na palestinskoj strani (…). Svaki poginuli civil vrijedan je žaljenja, bez obzira na to je li riječ o palestinskom ili o izraelskom civilu”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Ne želimo provokacije. One koje smo vidjeli dovele su do gubitka života, koji je doista vrijedan žaljenja.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.