Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stigli su paraglajderima

Komandosi Hamasa objavili snimku upada u Izrael: Bukvalno su uletjeli

komandosi hamas
FOTO: Screenshot

Nakon što su ispalili hiljade raketa u napadu koji je počeo jutros u 6,30 sati, Hams je izraelsku vojsku napao i dronovima

Hamasova brigada Al-Qassam objavila je video na kojem se vidi kako njeni pripadnici paraglajderima polijeću iz Gaze i spuštaju se na izraelska naselja.

Brigade Al-Qassam objavile su ekskluzivne snimke eskadrile “Saqr”, jedinice koja je učestvovala u infiltraciji u naselja oko Gaze, kao dio velike operacije protiv Izraela.

Prema zasad nepotvrđenim izvorima, najmanje 53 izraelska doseljenika i vojnika zarobili su elitni komandosi brigade Al-Qassam.

Među zarobljenim vojnicima je navodno i visoki izraelski oficir.

Nakon što su ispalili hiljade raketa u napadu koji je počeo jutros u 6,30 sati, Hamsovi borci izraelsku vojsku napali su i dronovima.

Internetom se šire i snimke na kojima se vide masakrirani izraelski civili i vojnici koje su pripadnici Hamasa ubili prilikom jutrošnjeg upada u nekoliko gradova u Izraelu.

Izraelski MDA: Ubijeno najmanje 22 osobe

Najmanje 22 osobe ubijene su u današnjem napadu militantne skupine Hamas, prema izraelskoj spasilačkoj službi (MDA).

Izraelsko ministarstvo zdravstva navodi da je u bolnice primljeno 545 ljudi.

Haaretz: Izraelska vojska još uvijek se bori za kontrolu

Izraelska vojska nije preuzela kontrolu niti nad jednim mjestom na koje su se borci Hamasa infiltrirali u južnom Izraelu, prema novinama Haaretz.

Novine navode da su stanovnici još uvijek u skloništima i da nema izraelskih snaga sigurnosti niti medicinskog osoblja na licu mjesta.

Abbas: Palestinci se imaju pravo braniti od ‘terora doseljenika i okupacijskih trupa’

Imamo i prvu javnu izjavu Mahmouda Abbasa, predsjednika Palestinske uprave u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abbas je rekao da palestinski narod ima pravo braniti se od “terora doseljenika i okupacijskih trupa”, citirala ga je novinska agencija WAFA.

Vođa Fataha predsjedavao je hitnim sastankom vodstva koji je uključivao civilne i sigurnosne zvaničnike, gdje je dao upute za pružanje zaštite Palestincima.

Netanyahu: Izrael je u ratu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da je njegova zemlja u ratu, u obraćanju nakon masovnog iznenadnog napada palestinske grupe Hamas.

-Građani Izraela, mi smo u ratu – rekao je izraelski lider u video poruci iz vojnog štaba u Tel Avivu.

Njegova izjava dolazi nakon saopćenja izraelskog ministra odbrane da je militantna grupa Hamas započela rat protiv Izraela i obećao da će “Izrael pobjediti”.

Poslije sastanka kabineta za sigurnost u izraelskom vojnom štabu u Tel Avivu, ministar odbrane Joav Galant upozorio je da je Hamas “napravio ozbiljnu grešku” u lansiranju raketa na južni i centralni Izrael u svom iznenadnom jutarnjem napadu.

U jednoj od najozbiljnijih eskalacija u godinama između Izraela i Hamasa koja vlada Gazom, Hamasovi naoružani napadači su prešli graničnu ogradu na nekoliko mjesta i infiltrirali se u izraelske zajednice, javljaju agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.