Hammond: Sjeverna Koreja je prijetnja po međunarodnu sigurnost

phillip_hammond

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond poslao je osuđujuću poruku u vezi sa tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno testirala hidrogensku bombu.

“Bezuvjetno osuđujem ovu situaciju”, izjavio je Hammond, koji boravi u posjeti Kini, nakon što je Sjevernokorejska novinska agencija KCNA saopćila da je vojska Sjeverne Koreje po naredbi predsjednika zemlje Kim Jong-una uspješno testirala hidrogensku bombu.

“Ako je Sjeverna Koreja aktivirala nuklearnu napravu, to predstavlja provokaciju i ozbiljno kršenje odluka Vijeća sigurnosti UN-a. Bezuvjetno osuđujem ovu situaciju”, kazao je Hammond, te dodao kako posljednja dešavanja ukazuju na činjenicu da Sjeverna Koreja predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodnu i regionalnu sigurnost.

Naglasio je također, kako će njegova zemlja raditi u koordinaciji sa drugim članicama VSUN-a, kako bi bila sigurna da je međunarodna zajednica hitno i odlučno odgovorila na ovu aktivnost.

Hammond se danas sastao sa kineskim kolegom Yang Jechijem, a očekuje se njegov sastanak i sa predstavnicima Japana i Južne Koreje.

Podsjetimo, provladini mediji iz Pjongjanga javili su da je testiranje razorne hidrogenske bombe izvedeno u 10 sati po lokalnom vremenu samo nekoliko sedmica nakon što je sjevernokorejski lider Kim izjavio da je njegova zemlja razvila tu vrstu oružja.

Riječ je o bombi koja izaziva i fisijsku i fuzijsku reakciju, te je mnogo razornije moći od klasične atomske bombe.