Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nesvakidašnji incident

Haos u albanskom parlamentu: Barikade, dimne bombe, teške riječi…

albanija parlament
Foto: Screenshot/Facebook

Neposredno prije aktivacije dimnih bombi dio zastupnika opozicija je svojim stolicama napravio barikadu ispred govornice

Nesvakidašnji incident dogodio se jučer u albanskom parlamentu kada je zastupnik Demokratske stranke (DP) Saimir Korreshi aktivirao više dimnih bombi.

Dvorana se ispunila dimom, a predsjedavajuća Lindita Nikolla izbacila je Korreshija sa sjednice i zatražila intervenciju čuvara kako bi se uspostavio red.

Neposredno prije aktivacije dimnih bombi dio zastupnika opozicija je svojim stolicama napravio barikadu ispred govornice.

Posted by Sali Berisha on Thursday, November 9, 2023

Čelnik DP-a Sali Berisha rekao je da on ne može utjecati na zastupnike.

“Opozicija je odlučna da ne dopusti normalan parlamentarni život dok se ne ispune njezini zahtjevi: osnivanje istražnih povjerenstava, uključivanje u povjerenstvo za izbornu reformu, odustajanje većine od uplitanja u unutarnja zbivanja opozicije”, rekao je.

Posted by Sali Berisha on Thursday, November 9, 2023

Dok je dvoranu ispunjavao dim, riječ je preuzeo ministar unutrašnjih poslova Taulant Balla. Zastupnicima DP-a je rekao da se odupru pokušajima pojedinaca da ih zloupotrijebe za ostvarivanje vlastitih interesa, misleći pritom na bivšeg premijera Berishu.

“Donošenje zakona je primarna dužnost zastupnika. Ovo pokazuje da ovaj posao niste shvatili ozbiljno jer pogoršava odnos s ljudima. Moj apel većini desničarskih zastupnika je: molim vas, nemojte da vas iskorištavaju za nečije lične interese”, rekao je Balla.

Pirotehniku su u dvoranu unijele dvije Korreshijeve kolegice. Svih troje sada bi se mogli suočiti s disciplinskim mjerama koje bi mogle uključivati i privremenu zabranu dolaska na sjednice.