Globus

veliki problemi

Haos u Srbiji zbog snijega i vjetra: Snježni nanosi do dva metra, bez struje 25.000 ljudi

06/02/2023

Do 10. februara očekuju se umjeren i jak mraz te minus 12 stepeni Celzijusa. Na planinama se očekuje i do minus 20 stepeni Celzijusa

U Srbiji je zbog jakog vjetra i snijega u višim predjelima došlo do kvara na elektromreži pa je 25.220 stanovnika ostalo bez struje. Snijeg je padao 24 sata, piše Nova.rs.

RTS javlja da su nanosi snijega u pojedinim dijelovima, kao u selima oko Nove Varoši, do dva metra. Ceste prema Kopaoniku su prohodne. Srbijanski Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za danas i sutra.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije danas je saopćio da su zabilježene 564 trafostanice bez napajanja, zbog čega je 25.000 korisnika bez struje. Na terenu ekipe elektrodistribucije otklanjaju kvarove, a pripadnici MUP-a pomažu građanima i hitnim službama.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje da će do kraja dana i sutra olujni sjeverozapadni vjetar stvarati snježne nanose u planinskim predjelima. Najviša brzina vjetra danas će iznositi 70 km/h, a sutra ujutro i prijepodne očekuje se vjetar brzine 55 km/h.

Sutra poslijepodne i navečer očekuje se postepena stabilizacija vremena. U odnosu na prethodnih 36 sati, snježne padavine će biti slabijeg intenziteta. Zato se očekuje manje novog snijega, no jak vjetar će stvarati velike nanose.

Do 10. februara očekuju se umjeren i jak mraz te minus 12 stepeni Celzijusa. Na planinama se očekuje i do minus 20 stepeni Celzijusa, piše RTS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.