Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haos u Virginiji na protestima desničara, jedna osoba poginula

virginia33

Veliki neredi tokom subote podigli su američku policiju na noge.

Protesti rasista i ekstremnih desničara, koji su u subotu tokom dana održani u Virginiji, postali su nasilni.

Tamošnja policija objavila je kako je nekoliko civila povrijeđeno u neredima koji su nastali nakon što je policija odlučila rastjerati nasilne demonstrante. Jedan automobil uletio je među okupljene protuprosvjednike. Kako piše CNN, jedna osoba je poginula, a 19 ih je povrijeđeno.

Guverner Virginie proglasio je vanredno stanje, a policija se sukobila sa stotinama demonstranata u Charlottesvilleu.

Razlog za masovne proteste je činjenica što su vlasti odlučile ukloniti kip generala Roberta E. Leeja, a zbog toga su hiljade ljudi izašle na ulicu i pjevali rasističke pjesme.

Neki od demonstranata su imali štapove, palice i štitove. Drugi su pak na glavama imali kacige, a bilo je dosta onih koji su u rukama imali baklje. S bakljama su još sinoć šetali oko obližnjeg sveučilišta.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su tačka sukoba u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.