potvrđeno

Hapšenja širom Hrvatske zbog privrednog kriminala

PXL_210422_93091538
FOTO: Ilustracija

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista radi se o poslovima povezanim sa segmentom trgovine prirodnim plinom, a INA je u tim nezakonitostima oštećena za najmanje 100 miliona kuna (oko 25 miliona KM)

Hrvatska plicija je po nalogu USKOK-a u subotu ujutro počela akciju hapšenja i pretraga u Zagrebu te na osječkom, splitskom i šibenskom području, neslužbeno zbog zloupotrebe i pranja novca na štetu INE u trgovini plinom.

“Hapšenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u saradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili krivična djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi povjerenja u privrednom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te krivična djela pranja novca”, poručili su iz USKOK-a.

I hrvatski MUP se oglasio o akciji.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek, započeli su jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrabe povjerenja u privrednom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi povjerenja u privrednom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela pranja novca.

Na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i osječko-baranjske u toku su hapšenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji”, stoji između ostalog u saopštenju MUP-a RH.

Index je objavio da su među privedenima, kako doznaju, direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici kompanije OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsjednik Hrvatske advokatske komore) i predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista radi se o poslovima povezanim sa segmentom trgovine prirodnim plinom, a INA je u tim nezakonitostima oštećena za najmanje 100 miliona kuna (oko 25 miliona KM).