Potpredsjednica SAD -a

Harris optužila kineske vlasti za prisilu i zastrašivanje u Južnom kineskom moru

FILE PHOTO: U.S. Senator Harris launches her campaign for U.S. president at a rally in Oakland
FILE PHOTO: U.S. Senator Kamala Harris launches her campaign for president of the United States at a rally at Frank H. Ogawa Plaza in her hometown of Oakland, California, U.S., January 27, 2019. REUTERS/Elijah Nouvelage/File Photo

Putovanje Harris smatra se pokušajem da se potvrdi predanost SAD-a regionu

Potpredsjednica SAD -a Kamala Harris oštro se referirala o Kini tokom govora održanog u Singapuru na prvoj etapi turneje po jugoistočnoj Aziji, javlja BBC.

Harris je optužila kineske vlasti za prisilu i zastrašivanje u Južnom kineskom moru, koje je već godinama regionalno žarište.

Rekla je da će SAD ,,stati uz naše saveznike suočene s prijetnjama”.

Putovanje Harris smatra se pokušajem da se potvrdi predanost SAD-a regionu.

U svom govoru koji se dotaknuo brojnih drugih pitanja spominje se i povlačenje SAD-a iz Afganistana, gdje je insistirala da je odluka ,,hrabra i ispravna”.

Što se tiče Kine, Harris je kritizirala tvrdnje oficijelnog Pekinga ,,da Kina polaže prava na najveći dio Južnog kineskog mora”, za koje je rekla da se temelje na zastrašivanju i prisili.

– Ove nezakonite tvrdnje odbačene su odlukom arbitražnog suda iz 2016. godine, a aktivnosti Pekinga i dalje podrivaju poredak zasnovan na pravu i ugrožavaju suverenitet nacija – rekla je ona.

Kamala Harris referirala se na značajnu pravnu pobjedu koju su Filipini odnijeli nad Kinom, a tiče se teritorijalnih upada u Južno kinesko more.

Od 2012. godine, uprkos presudi tribunala, tamo je stalno prisutna kineska obalna straža – filipinski ribari prijavljuju uznemiravanje koje trpe od kineskih vlasti.