Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"BBC"

Harris: SAD ni pod kojim uvjetima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze

gaza palestina
Foto: ISMAEL MOHAMAD/NEWSCOM/PIXSELL

Harris je jasno dala do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu i da će SAD ostati predan “neumoljivom nastojanju” za oslobađanje svih talaca u Gazi

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da “Sjedinjene Države ni pod kojim uvjetima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili ponovno iscrtavanje granica Gaze”, javlja BBC.

Njeni su komentari uslijedili tokom sastanka s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattahom al-Sisijem, gdje mu je zahvalila na njegovim naporima da evakuira američke građane iz Gaze.

Tokom njihovog sastanka u Dubaiju, na marginama COP28, Harris je rekla da mirovni napori “mogu uspjeti samo ako se provode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana palestinska vlast”.

Harris je jasno dala do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu i da će SAD ostati predan “neumoljivom nastojanju” za oslobađanje svih talaca u Gazi.

Sljedeća faza izraelske ofanzive usredotočit će se na južni dio Gaze, gdje se stotine hiljada Palestinaca sklonilo nakon što su pobjegli sa sjevera.

Tokom noći, kažu stanovnici, Khan Younis je doživio najteže bombardovanje od početka rata. Izraelski dužnosnici vjeruju da se tamo skrivaju članovi vodstva Hamasa.