Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljeni detalji

Haški sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina

putin ss

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga za hapšenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može “doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina”

Međunarodni krivični sud u Haagu izdao je naloge za hapšenje Vladmira Putina.

Haški sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Međunarodni krivični sud, osim za Putina, izdao je i nalog za hapšenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece.

Predraspravne sudije suda ocijenili su da postoje “opravdani razlozi vjerovati da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece.”

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga za hapšenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može “doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina”.

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

Reuters je ove sedmice objavio da se očekuje da će Međunarodni krivični sud (ICC) izdati nalog za hapšenje Putina, prvi put u sklopu istrage o ratu u Ukrajini.