Globus

Haški tribunal ponovo otvorio dokazni postupak protiv Mladića

22/06/2015

Tužilaštvo Haškog tribunala ponovo je otvorilo dokazni postupak protiv Ratka Mladića kako bi izvelo dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci više od 400 prijedorskih Bošnjaka.

Prema optužnici, Mladiću se, kao ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavlja progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od općina u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Bošnjake pokopane u rudniku Tomašica, prema tužiocima, snage VRS-a ubile su u selima oko Prijedora u proljeće 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Poslije jednomjesečne pauze radi priprema odbrane, suđenje Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka optužbe čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-383.

Gotovo cijelo svjedočenje RM-383 proteklo je iza zatvorenih vrata, a iz nekoliko njegovih rečenica dostupnih javnosti proizlazi da je učestvovao u dopremanju tijela ubijenih Bošnjaka u Tomašicu.

– Vidio sam zemlju i jedan bager… Osim nas koji smo te leševe dovezli i istovarili… Mi smo nešto razgovarali, ali nismo mogli ništa odlučiti… To su bili nadređeni, koji su trebali da to rade – kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca Arthura Traldija da li je dobio naređenje da se “ta lokacija zatvori”, RM-383 je to negirao.

Na početku suđenja Mladićev branilac Branko Lukić kazao je da “odbrana nije, u ovako kratkom roku, mogla da se pripremi za Tomašicu 2, zato što je imala “nedovoljno vremena da se pripremi za osporavanje svjedočenja vještaka Tužilaštva”.

– Dodijeljeno vrijeme nije nam omogućilo ni da nađemo vještake odbrane, a kamoli da se oni pripreme – kazao je Lukić i zatražio dodatno vrijeme za pripremu.

Mladićev branilac je, međutim, iskazao spremnost odbrane da unakrsno ispita svjedoke o činjenicama, ali o tom zahtjevu Raspravno vijeće će, kako je najavio predsjedavajući Alphons Orie, odlučiti uskoro.

Kako su najavili, tužioci će, izvodeći dokaze o Tomašici, pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata.

Dokazni postupak o tijelima iz Tomašice, Tužilaštvo bi trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje ljetna pauza u radu Tribunala, a poslije pauze Mladićeva odbrana će nastaviti svoj dokazni postupak.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje se nastavlja sutra, 23. juna, javio je danas BIRN-Justice Report.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.