Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Help Refugees UK”: Iz izbjegličkog kampa u Calaisu nestalo 129 djece

Calais djeca

Više od stotinu djece izbjeglica bez pratnje nestalo je nakon uklanjanja južnog dijela izbjegličkog kampa u Calaisu u Francuskoj prošlog mjeseca, tvrdi britanska humanitarna organizacija, prenosi Anadolu Agency.

Prema popisu koji je provela britanska humanitarna organizacija “Help Refugees UK”, za 129 djece bez pratnje gubi se trag nakon što su francuske vlasti srušile dio kampa u Calaisu poznatog i kao “Džungla”.

Kako prenosi britanski “Independent”, popisom koji je provela pomenuta humanitarna organizacija došlo se do saznanja da nakon što je srušen dio kampa u martu, u njemu je i dalje ostalo 4.946 izbjeglica, uključujući 1.400 izbjeglica u kontejnerima koje je osigurala francuska vlada.

Iz “Help Refugees UK” izrazili su “duboku zabrinutost” ovim nalazima. Na Facebook profilu ove organizacije je tim povodom objavljeno: “Ovo jednostavno nije prihvatljivo. Pozivamo francuske vlasti da uvedu sistem i odmah registruju i pobrinu se za preostalih 294 djece bez pratnje u kampu.”

Organizacija je upozorila da tokom deložacije osoba iz dijela kampa, francuske vlasti nisu napravile nikakav alternativni smještaj za djecu bez pratnje, kao i da nije uspostavljen sistem po kojem bi oni bili nadzirani i organizirana skrb za njih.

“Ne postoji zvanični sistem registracije djece smještene u Calaisu ili Dunkirku”, upozorili su iz pomenute humanitarne organizacije dodavši kako su o navedenim nalazima obavijestili britansku komesarsku za prava djece Anne Longfiels i njenu francusku kolegicu Genevieve Avenard.

U tekstu koji je objavio “Independent” podsjeća se da je prema podacima Europola, više od 10.000 djece izbjeglica bez pratnje nestalo na tlu Evrope u posljednje dvije godine. Humanitarni radnici su, kako se navodi, izrazili duboku zabirnutost zbog pogoršanja sigurnosnih uvjeta na mjestima na kojima borave izbjeglice.

U izbjegličkom kampu u francuskom Calaisu nalazi se 4.946 izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka. Od toga je 4.432 odraslih i 514 djece, od čega je 294 bez pratnje roditelja ili starijih.