Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sukob se rasplamsava

Situacija u Izraelu prijeti da preraste u totalni haos, u rat se uključuje i libanski Hezbollah

hezbollah izrael
FOTO: Pixsell

Gideon Levy, novinar izraelskog dnevnika Haaretz, rekao je za Al Jazeeru da se Izraelci osjećaju poniženo napadom Hamasa i da još nisu shvatili šta se dogodilo

Libanonski Hezbollah jutros je preuzeo odgovornost za raketni i topnički napad na tri lokacije u Izraelu, u području poznatom kao Farme Shebaa za koje Libanon tvrdi da ga je okupirao Izrael.

Hezbollah navodi da je proveo napade u mjestima Radar, Zabdin i Ruwaisat al-Alam. Izrael je odgovorio na napade.

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga je rekao da se pucnjava dogodila na području planine Dov, dijela zemlje na koji polažu pravo Izrael, Libanon i Sirija. Hezbollah je šiitska islamistička politička, vojna i društvena organizacija koja ima značajnu moć u Libanonu. Poput Hamasa, podržava ga Izraelov najveći neprijatelj Iran. Vodio je jednomjesečni rat s Izraelom 2006., piše BBC.

Izraelske odbrambene snage su saopćile da provode topničke napade u Libanonu nakon pucnjave do koje je jutros došlo na izraelskom teritoriju.

Izrael je upozorio libanonski Hezbollah da se ne miješa u sukob.

UN poziva Izrael i Hezbollah na suzdržanost

Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNFIL) potvrdile su da je jutros došlo do razmjene vatre između izraelskih i libanskih snaga i pozvale na uzdržanost i deeskalaciju.

“U kontaktu smo sa vlastima obje strane, na svim nivoima, kako bismo izbjegli ozbiljniju eskalaciju”, navodi se u objavi UNFIL-a.

Kaže se da mirovnjaci Ujedinjenih naroda ostaju na svojim pozicijama, a da će neki nastaviti raditi iz skloništa radi njihove sigurnosti.

Raste broj mrtvih

Broj ubijenih Palestinaca u opkoljenom Pojasu Gaze popeo se na 256, kažu zdravstveni dužnosnici. Oko 1.800 je ranjeno.

Kako navodi Ministarstvo zdravstva, broj umrlih u Pojasu Gaze uključuje 20 djece. Također je ranjeno najmanje 120 drugih maloljetnika.

gaza bombardovanje
FOTO: Screenshot
Izrael odgovorio brutalnim bombardovanjem Gaze

U Izraelu, broj mrtvih skočio je na najmanje 300, prema izvještajima lokalnih medija. Izraelska vojska navodi da je najmanje 26 vojnika ubijeno u napadu Hamasa.

Objavili su i identitet poginulih vojnika i oficira.

Novinar Haaretza: Izraelci se osjećaju poniženo

Gideon Levy, novinar izraelskog dnevnika Haaretz, rekao je za Al Jazeeru da se Izraelci osjećaju poniženo napadom Hamasa i da još nisu shvatili šta se dogodilo ili koliko je njihova vojska bila nespremna.

“Prvo, postoji to tradicionalno izraelsko neznanje da imamo najjaču vojsku i najjaču vojnu tehnologiju. Drugo, vlada je pojačala trupe na Zapadnoj obali i ostavila južni front napuštenim, tako da nas je kombinacija arogancije i mijenjanja prioriteta dovela do ove neviđene situacije”, rekao je.

“Izraelcima će trebati godine da probave ovaj šok i traumu. Ali to mora dovesti do promjene, u kojoj će Izraelci shvatiti kako su do sada doživljavali Palestince na okupiranim teritorijima i u Gazi. Moramo shvatiti da su oni [Palestinci] također ljudska bića i da također mogu pokazati vojne sposobnosti”, dodao je Levy.

Kako je počeo rat

U subotu, u 6,30 sati počeo je Hamasov napad na Izrael masovnim raketnim udarom. Više hiljada raketa (Hamas tvrdi više od pet hiljada, Izraelci kažu oko 2.500) probilo je izraelsku “gvozdenu kupolu” i počelo pogađati izraelska naselja.

Potom su Hamasovci probili zaštitnu ogradu koja dijeli Gazu od Izraela. Upadali su paraglajderima i čamcima na izraelski teritorij.

Izraelska vojska i policija nisu bile spremne za napad te su se Hamasovci uspjeli probiti do izraelskih naselja, gdje su ubijali i otimali vojnike, ali i civile. U subotu navečer su obje strane potvrdile da su zarobljeni izraelski vojnici i civili odvedeni u područje Gaze.

Izrael je tokom dana započeo masovne zračne udare na Gazu. Hamas je u večernjim satim odgovorio novim valom raketnih udara, ovaj put po glavnom gradu Izraela Tel Avivu.