Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade ljudi na protestima protiv Trumpa: Među njima De Niro, Baldwin, Cher (FOTO)

protesti trump (2)

Hiljade građana izašlo je sinoć na ulice New Yorka u znak negodovanja sa politikom koju zastupa Donald Trum koji danas u 18 sati postaje 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Protest je održan ispred hotela “Trump International”, u isto vrijeme kada je Trump držao posljednji govor kao obični građanin SAD-a ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u Washingtonu.

Na protestima su bile mnoge poznate ličnosti među kojima i glumci Robert De Niro, Marisa Tomei, Sally Field, Alec Baldwin, Mark Ruffalo i Cynthia Nixon, zatim Cher i Natalie Merchant.

Podršku protestima pružio je i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i načelnica Minneapolisa Betsy Hodges.
Donald Trump koji je za američkog predsjednika izabran 8. novembra prošle godine, danas će uz svečano polaganje zakletve zvanično postati novi američki predsjednik.

Već nekoliko sedmica traju pripreme za inauguraciju Donalda Trumpa, za koju se pretpostavlja da će biti utrošeno 200 miliona dolara, a koja će trajati tri dana.

Osim trenutnog predsjednika Baracka Obame i njegove porodice, polaganju zakletve prisustvovat će brojne istaknute ličnosti iz svijeta politike i kulture. Očekuje se da će ceremoniji koja će se održati u dvorištu zgrade Kongresa i paradi koja će uslijediti prisustvovati oko 900.000 Amerikanaca zbog čega će biti poduzete dodatne oštre mjere sigurnosti.

Ceremonija inauguracije uz manje promjene organizira se od 1789. godine kada je prvi predsjednik SAD-a George Washington u New Yorku položio zakletvu.

Washington je od 1800. godine glavni grad SAD-a, a u njemu je zakletvu prvi položio Thomas Jefferson.
Ceremonija polaganja zakletve u dvorištu američkog kongresa u Washingtonu organizira se od 1817. godine, kada je na vlast došao James Monroe.

Do sada je samo šest predsjednika položilo zakletvu van Washingtona. Četiri predsjednika su preminula na vlasti zbog čega su potpredsjednici položili zakletvu u gradovima u kojima su se nalazili.