Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade Italijana protestvovalo protiv legalizacije istospolnih brakova

20160130_2_14045461_5040969_Web

Hiljade stanovnika Italije okupilo se danas u glavnom gradu Rimu kako bi protestovali protiv prijedloga zakona o legalizovanju istospolnih brakova u ovoj zemlji.

Italijani su danas izrazili nezadovoljstvo zbog prijedloga zakona o legalizovanju istospolnih brakova koji je predložila zastupnica Demokratske stranke Monica Cirrina.

Građani iz svih dijelova Italije tokom protesta istakli su transparente poput “Majka, otac, sin, familija, populacija, nacija, identitet, sloboda”, “CirriNO, živjela djeca i porodica”, te “Mi branimo obitelj.”

Zastupnici u parlamentu Italije iduće sedmice bi trebali glasati o prijedlogu zakona koji predviđa legalizaciju istospolnih brakova u Italiji, koja je inače jedna od rijetkih zemalja zapadne Evrope u kojoj ovaj zakon nije na snazi. Prijedlog zakona također predviđa i ograničena prava na usvajanje djece.

Podsjetimo da su prošle sedmice u gradovima širom Italije održani masovni protesti za legalizaciju istospolnih zajednica, na kojima je učestvovalo blizu milion građana. Oni su pozvali vladu da donese zakon kojim će se legalizovati istospolne zajednice.

Kada je u pitanju italijanska vlada ona je podijeljena po ovom pitanju a tu je svakako i veliki utjecaj Katoličke Crkve. Papa Franjao je ranije iznio protivljenje Crkve po ovom pitanju, te istakao je tradicionalna porodica, “ona koju Bog želi”.