Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade na ulicama Pariza uzvikuju: “Erdogan ubica!”

kurdi protesti protiv erdogana

Nekoliko hiljada, većinom kurdskih demonstranata, prošlo je ulicama Pariza u znak protesta zbog, kako su ocijenili, vođenja “politike rata”, dan poslije samoubilačkih napada u Ankari.

Demonstranti su nosili ogromnu kurdsku zastavu i crne natpise “Mučenici revolucije nikad ne umiru” i “Erdogan ubica, Evropa saučesnik”, koji su se odnosili na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Došli smo ovdje da pokažemo solidarnost s ljudima koji pate u Turskoj i na Bliskom istoku. Ovo je bio napad na napredne snage, na mir, na one koji žele da učine Tursku i Bliski istok stabilnim regionom”, rekao je Jekbun Eksen iz Kurdskog demokratskog saveza u Francuskoj.

[yuzo_related]

“Takođe, odbacujemo politiku Erdogana, koji koristi mržnju i teror kao osnovu svoje vlasti”, dodao je on.

U Turskoj je danas počela trodnevna žalost poslije dvostrukih bombaških samoubilačkog napada na prokurdske aktiviste i ljevičare, u kojima je, prema tvrdnji kurdske Narodne demokratske partije, ubijeno 128 ljudi.

Napad, najsmrtonosniji u historiji Turske, pojačao je napetost uoči izbora 1. novembra, a dogodio se u vrijeme pojačane ofanzive turske vojske protiv tzv. Islamske države i kurdskih pobunjenika, navodi AFP.