Hiljade Titovih sljedbenika proslavilo Dan mladosti u Kumrovcu (FOTO)

Hiljade sljedbenika Josipa Broza Tita proslavilo Dan mladosti u Kumrovcu

U rodnom selu Josipa Broza Tita Kumrovcu obilježen je još jedan Dan mladosti na kojem je sudjelovalo oko 7.000 posjetitelja iz Hrvatske i ostalih bivših jugoslavenskih republika. Poručeno je kako antifašisti neće dozvoliti da se Titov partizanski pokret izjednačava sa fašizmom te su osuđeni trendovi revizionizma i povijesne relativizacije koji se pojavljuju u hrvatskom društvu, ali i u susjednim državama, javlja Anadolu Agency (AA).

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Hrvatske i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svom govoru okupljenima je poručio kako se treba oduprijeti tendencijama u hrvatskom društvu koje partizanski pokret nastoje obilježiti kao zločinački, a Josipa Broza Tita proglasiti zločincem.

Mesić je nazvao “ništarijama i političkim strašilima” one koji se danas okreću protiv onoga čemu su jučer klicali.

“Borimo se za istinu o Josipu Brozu Titu koji je, bez obzira na to što neki kvazipolitičari i povijesni revizionisti o njemu danas govore, bio jedan od najznačajnijih svjetskih državnika druge polovice 20. stoljeća”, rekao je.

Maršala Tita Mesić je nazvao najuspješnijim vođom pokreta otpora u okupiranoj Europi u 2. svjetskom ratu.

“Moramo se suprotstaviti pobješnjelom valu povijesnog revizionizma, prekrajanju i pisanju neke nove povijesti. Ustaše su bili zločinci i svatko tko danas tvrdi drugačije, on je zločinac, jer truje i gura na pogrešan put mlade ljude, neinformirane ili poluobrazovane ljude koji bi u to mogli i povjerovati”, poručio je Mesić.

Istaknuo je kako se ustaški pokret od početka temeljio na diskriminaciji te kako je ubijao po logorima po vjerskom i nacionalnom ključu.

“Klanje i ubijanje, to je bila politika ustaškog režima”, rekao je Mesić. Upozorio je na val fašizacije hrvatskog društva te odbio teoriju kako se radi o valu onoga što se događa i diljem Europe.

“Kleveće se prave heroje koji su iznijeli teret rata i proglašava ih se krvožednim zločincima na čelu s Titom. Bilo je zločina i na strani pobjednika, ali tih zločina ne bi bilo, ili bi ih bilo manje, da nisu počinjeni ustaški zločini diljem zemlje koji su izazvali osvetu, kako u Jugoslaviji, tako i u drugim europskim zemljama koje su iskusile nacifašistički teror”, poručuje Mesić.

Mesić je izjavio kako se “ni u jednoj europskoj zemlji ne traži odgovornost za surovi tretman, pa i likvidacije tisuća i tisuća kolaboracionista, ni u jednoj osim u Hrvatskoj i ponegdje u njezinom susjedstvu gdje se kolaboracionisti otvoreno rehabilitiraju”.

“Je li ikad itko pozvao na odgovornost generala de Gaullea ili Winstona Churchilla?! Nitko”, poručuje Mesić.

Mesić je pročitao zakletvu partizana Banije i Siska koji su se zakleli na osvetu fašističkim okupatorima, no u toj prisezi iz 1941. stoji, tvrdi Mesić, kako se zaklinju da će se čuvati svakog nasilja i osvećivanja na mirnom stanovništvu, ženama i djeci ma kakve vjere i nacije bili.

“Ako vas napadaju četnici, ako vas napadaju ustaše, budite zadovoljni jer onda ste na pravom putu”, zaključio je Mesić.

Okupljenima se sa pozornice obratio i predsjednik SABA Franjo Habulin i mlada antifašistkinja Veronika Kolman.

U Kumrovcu je danas bilo moguće nabaviti najrazličitije suvenire vezane uz lik Tita, komunističku partiju i bivšu Jugoslaviju. U ponudi su bile majice, kape partizanke, slike, skulpture, bedževi, zastave, a kumrovečki kafići danas su bili prepuni ljudi željnih osvježenja.

Na okupljanju u Kumrovcu je sudjelovao i Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović.

Dan mladosti posljednjih godina obilježava se u subotu koja je datumski najbliža 25. maja, datumu kojeg je u bivšoj Jugoslaviji obilježavan Titov rođendan.