Hillary Clinton: Evropske banke moraju prestati finansirati terorizam

Hillary Clinton

Vodeća američka demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton rekla je kako su teroristički napadi u Bruxellesu “najnoviji okrutni podsjetnik” da se mora više učiniti kako bi se porazila Islamska država, uključujući zemlje članice Evropske unije koje je oštro kritizirala zbog neorganiziranosti i kašnjenja u odgovoru na džihadističke prijetnje.

“Americi trebaju evropske obavještajne službe koje će raditi s njezinima, uključujući i tamo gdje imaju više pristupa, poput sjeverne Afrike”, rekla je Hillary Clinton u govoru o antiterorizmu na sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

“Evropske banke moraju prestati finansirati terorizam. Evropski avioni trebaju voditi misije u Iraku i u Siriji, a evropske specijalne snage sudjelovati u obuci i opremanju lokalnih snaga koje se bore protiv organizacije Islamska država”, dodala je.

U vojnom pitanju ona je pozvala Evropljane da podijele teret sa Sjedinjenim Državama.

Hillary Clinton je izrazila žaljenje zbog propusta koji omogućuju borcima IS da se vrate u Evropu gdje izvode napade, prenosi Hina.

Ona je upozorila da se brojne evropske zemlje međusobno ne upozoravaju kada uhapse osobu osumnjičenu da je džihadist na granici, kao ni na krađu pasoša.

Pozdravila je Europolovo osnivanje novog evropskog antiterorističkog centra, ali je upozorila da saradnja u pogledu obavještavanja nije na visini.

“A Evropska unija odgađa izglasavanje dijeljenja podataka o putnicima zračnog prometa”, rekla je o katalogu PNR, zajedničkom registru o kojem bi se eurozastupnici trebali izjasniti u aprilu, nakon godina sporova.

Demokratska pretendentica za predsjedničke izbore je pozvala Evropljane da identificiraju i ulažu u četvrti, zatvore i škole u kojima se koncentriraju vrbovanja džihadista i da održe obećanje i odrede evropsku granicu i ujedinjenu obalnu stražu.