Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hillary Clinton i dalje drži veliku prednost ispred Donalda Trumpa

clinton trump

Demokratska konvencija održana je prije sedmicu, a Hillary Clinton i dalje drži veliku prednost ispred Donalda Trumpa u nacionalnim anketama. Iste pokazuju kako Clinton vodi u ključnim saveznim državama. Njeno vodstvo moglo bi pasti od sedam do osam postotnih bodova tokom sljedećih nekoliko sedmica, no ne očekuju se veliki padovi.

Niti jedan kandidat u modernoj istoriji koji je toliko dugo zaostajao nakon konvencija nije postao predsjednik, piše New York Times u analizi predsjedničkih izbora. Predsjednička je utrka, praktički, završena.

Procjenjuje se kako Hillary Clinton ima 88 posto šanse za pobjedu. Ukoliko zaista pobijedi, analitičari će upravo ove dane spominjati kao moment u kojem je odnijela pobjedu pred Trumpom.

“Ako izgubi, o događajima iz iduća dva mjeseca raspravljat će se još godinama”, piše NY Times.

Da je utrka zaista gotova bilo bi neozbiljno reći, piše NYT, no najtačnije je reći kako Clinton zbilja uvjerljivo vodi. Analize i istraživanja Gallup servisa pokazuju kako se skok nakon konvencija već davno stabilizirao. I Donald Trump i Hillary Clinton imaju naklonost glasača kakvu su imali prije konvencija.

Prednost Clinton pokazala se trajnom, dolazi iz država koje se priklanjaju demokratskoj opciji pa se ne čini vjerovatnim da će se ipak prikloniti Donaldu Trumpu. Posljednje ankete pokazuju kako Clinton podržava 90 posto simpatizera Bernieja Sandersa te 90 popsto svih pripadnika Demokratske tranke. Trump se pak ne može pohvaliti potporom republikanaca, nije ih uspio konsolidirati.

Osim birača, niti republikanski političari nisu oduševljeni Donaldom Trumpom. Zbog loših rezultata na anketama, oni neodlučni još će lakše odustati od glasanja za njega. Ako Trump ne može ujediniti svoje glasače, moguće je da Clinton pobijedi ogromnom većinom.

Da bi dobio izbore, Trumo bi trebao osvojiti bijele pripadnike radničke klase te na taj način nekako kompenzirati gubitak među visoko obrazovanim glasačima te onima koji pripadaju Latino zajednici.