Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hillary Clinton službeno prihvatila predsjedničku nominaciju

Hillary Clinton

Hillary Clinton je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji prihvatila nominaciju za kandidatkinju demokrata za predsjednicu Sjedinjenih Država i poručila da Amerikanci moraju raditi zajednički kako bi prevladali unutarnje i vanjske izazove koji prijete podijeliti SAD.

U najvažnijem govoru njene političke karijere Clinton je istaknula teme njene kampanje za izbore na kojima koji će 8. novembra sučeliti s predsjedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trumpom.

“Amerika je ponovno pred presudnim trenutkom. Snažne sile prijete nas podijeliti. Veze povjerenja i poštovanja su pod pritiskom”, rekla je Clinton, prenose agencije.

“I kao što je bilo s našim utemeljiteljima, nema jamstava. Sve je na nama. Mi moramo odlučiti hoćemo li raditi zajedno kako bismo se zajedno i uzdignuli”, rekla je.

“Jasno vidimo sa čime se naša zemlja sučeljava. No ne bojimo se. Odgovorit ćemo na izazov kao što smo to uvijek i činili”.

“Ne čudi što su ljudi zabrinuti i traže umirenje, traže čvrsto vodstvo” s obzirom na terorističke napade u svijetu i SAD-u, rekla je Clinton i istaknula da SAD treba sarađivati sa svojim saveznicima u NATO-u i svijetu. “Ponosna sam što stojim uz naše saveznike u NATO-u pred bilo kojom prijetnjom s kojom se sučeljavaju, uključujući i onu iz Rusije”, rekla je Clinton, prenosi Hina.

U svom govoru napala je Trumpa za poticanje straha i podjela.

“Ne dozvolite da govore da smo slabi” rekla je Clinton i poručila Amerikancima da ne vjeruju Donaldu Trumpu “koji kaže da može sam riješiti probleme”. “Amerika nikada neće biti zemlja u kojoj će vlast imati samo jedna osoba”, rekla je Clinton istaknuvši zajedništvo i solidarnost kao put rješavanja problema.

“Donald Trump ne nudi stvarne promjene nego prazna obećanja”, rekla je.

“Bit ću predsjednica sviju, cijele Amerike, onih koji će glasati za mene i onih koji nisu”, rekla je i dodala da je nominacije jedne žene za predsjednicu povijesni čin i “korak prema savršenijoj zajednici”.

Clinton je u svom govoru rekla kako će njena “prioritetna misija” biti stvaranje više mogućnosti, više dobrih radnih mjesta i rast plaća, te da će donositi čvrste odluke u borbi protiv “prijetnji i nestabilnosti” u svijetu i u zemlji.

Kandidatkinja demokrata zahvalila se i svom protukandidatu u Demokratskoj stranici, Bernieju Sandersu. “Njegova je kampanja nadahnula milione ljudi”, rekla je Clinton i poručila njegovim pristalicama kako su “njihovi ciljevi i naši ciljevi”.

Clinton je u svom govoru istaknula i kako je danas “Amerika snažna zahvaljujući Obaminom predsjedništvu” i podsjetila na pozitivne ekonomske pokazatelje.