Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijska ponuda Moona: Odbacimo neprijateljstvo, ujedinimo se

North Korea Koreas Summit

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in održao je govor u Pyongyangu, obrativši se hiljadama Sjevernokorejaca s pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta.

“Živjeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak naprijed ka miru, kako bismo ponovo postali jedno”, poručio je Moon, prenosi AP.

U srijedu uvečer Moon i sjevernokorejski lider Kim Jong Un prisustvovali su sa suprugama masovnim igrama “Slavna zemlja” na stadionu u Pyongyangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

Južna Koreja je saopćila da su ove igre privukle oko 150.000 gledalaca.

Kim Jong-un poklonio je Moonu Jae-inu dvije tone rijetkih gljiva ‘Matsutake’, saopćio je predstavnik administracije južnokorejskog lidera.

– Dok su se predsjednik i njegova supruga nalazili u posjeti Sjevernoj Koreji, stigao nam je poklon Kim Jong-una. Dvije tone gljiva stigle su jutros avionom u Seul – rekao je činovnik novinskoj agenciji Yonhap.

Te gljive spadaju među najskuplje namirnice na svijetu.

Po njegovim riječima, južnokorejski predsjednik je naložio da se gljive podijele članovima razdvojenih porodica koje nisu uspjele da se sretnu sa svojim rođacima u Sjevernoj Koreji.

Moon Jae-in je danas završio posjetu Sjevernoj Koreji.