Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijska posjeta srbijanskog premijera Tirani: Vučić dočekan uz najviše počasti

rama vucic (2)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, na poziv albanskog kolege Edija Rame, doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Tirani, što je prva posjeta jednog srbijanskog premijere Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Srbijansku delegaciju na čelu sa predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem, na aerodromu “Majka Tereza“ u Tirani dočekao je zamjenik premijera Albanije Niko Peleshi, a potom, ispred Palate Brigada uz najviše državničke počasti dobrodošlicu mu je poželio i premijer Edi Rama, kao i ostali albanski zvaničnici.

Nakon svečanog dočeka, uz intoniranje nacionalnih himni dvije države i počasnu smotru, slijede razgovori dvojice premijera, koji će se nakon toga na zajedničkoj konferenciji obratiti medijima.

Sa premijerom Srbije u Tiranu doputovala je i potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

rama vucic (1)

– Današnji sastanak je historijska prilika da Albanci i Srbi vrate jedva postignuti mir u regiji za koji vrijedi živjeti, izjavio je Rama nakon sastanka sa Vučićem u Tirani.

Rama je premijeru Srbije poželio dobrodošlicu, iskazavši uvjerenje da će ova posjeta biti poticaj Vučiću da se vrati u Albaniju te da će nakon toga moći svojim sunarodnicima kazati da mogu slobodno doći u ovu zemlju naročito ljeti.

Albanski premijer je, u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je ovo historijska prilika da Albanci i Srbi vrate jedva postignuti mir u regiji za koji vrijedi živjeti.

“Danas se pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nijemci i Francuzi uradili za sebe poslije Drugog svjetskog rata”, izjavio je Rama.

On je kazao da je njegova zemlja protiv entičkih isključivosti, te da se sve zemlje regije moraju distancirati od toga. Dodao je da tako nešto pripada Balkanu iz prošlosti, koji nema veze, kako je kazao, “sa našim naporima današnjeg i budućeg Balkana”.

Premijer Albanije je ukazao na neslaganja političkih stavova Srbije i Albanije po pitanju Kosova i dodao da to ne može zamijeniti vrijednost dijaloga između Srbije i Kosova, koji “označava otvaranje novog poglavlja između Albanaca i Srba”.

Rama je rekao da vjeruje da će zajedno uspjeti unaprijediti odnose i dalje sprovesti agendu za region bez granica, te da će doprinijeti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi, ekonomiji, politici i nauci.

“Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU”, rekao je Rama.

Govoreći o nedavnim događajima u Kumanovu, albanski premijer je naglasio da Albanija sa nesumnjivim interesovanjem prati razvoj situacije, pre svega, šta se dešava sa Albancima u Makedoniji. Ti događaji, istakao je Rama, potvrdili su osjetljivost mira u regionu i na čitavom Balkanu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je upravo on prvi premijer ove zemlje koji je posjetio Tiranu, kazavši da je u posjetu došao u ime svog naroda.

Rekao je da je sa Ramom razgovarao o turizmu, ali i o diplomama koje su dvije države dogovorile međusobno priznati. Istakao je da je bilo i razgovora o tome kako motivisati građane Srbije da posjete Tiranu i obratno.

Vučić je podvukao da danas Albanija ima mnogo bolje odnose sa Srbijom nego što ih je imala u prošlosti, izrazivši nadu da će u budućosti ti odnosi biti još bolji.

Kako je i najavljeno, nakon sastanka sa Edijem Ramom, srbijanski premijer će održati sastanke sa predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, predsjednikom Parlamenta Ilirom Metom, te gradonačelnikom Tirane ujedno i liderom opozicije Lulzimom Bashom.

Prvi dan posjete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Tokom drugog dana posjete predviđeno je učešće premijera Vučića na Bečkom ekonomskom forumu (Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015), na kome će prisustvovati i premijeri ostalih zemalja regiona.

U Tirani sigurnosne mjere podignute na najviši nivo

Povodom dvodnevne posjete Vučića, u glavnom gradu Albanije su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Albanska policija saopćila je da će zbog posjete Vučića sigurnosne mjere u gradu biti na najvišem nivou. Brojne ulice u Tirani su zatvorene, a angažovan je veliki broj policajaca.

Mediji u Albaniji mjere sigurnosti povodom dolaska Vučića porede sa onima za vrijeme dolaska pape Franje u albanski glavni grad. U medijima je moguće vidjeti naslove poput “Vučić blindirao Tiranu”, “Vučić alarmirao albansku policiju” i slično.

Vučićeva posjeta Tirani je već označena kao historijska zbog činjenice da je to prvi dolazak jednog srbijanskog premijera u tu zemlju u historiji.