Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Historijski posjet pape Franje Valdeškoj crkvi

22/06/2015

Papa Franjo je postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je posjetio crkvu valdeških protestanata u Torinu i tom prilikom zatražio oprost za progone koje su doživjeli u prošlosti.

U okviru posjete Torinu, papa Franjo danas je posjetio tamošnju Valdešku protestantsku crkvu. Pastor Evangelističke valdeške crkve u Torinu je dočekao papu Franju riječima “Dragi brate Franjo, dobrodošao”.

“U ime Katoličke crkve molim vaš oprost za nekršćansko, pa čak i neljudsko, držanje i ponašanje koje smo tokom prošlosti imali prema vama. U ime Gospodina Isusa Krista, oprostite nam”, kazao je papa Franjo.

Ističući da jedinstvo Svetog duha u kršćanstvu ne znači i isključivo i jednako ustrojstvo, papa Franjo je kazao da je do sukoba i ratova dolazi jer još uvijek nije prihvaćeno načelo različitosti i drugačijeg.

Evangelističku valdešku crkvu osnovao je u 12. stoljeću trgovac iz francuskog Lyona Pierre Waldo, koji je sav svoj novac razdijelio sirotinji i postao propovjednik.

Papa Lucije III. izopćio je 1184. godine Valdešku crkvu što je prethodilo protjerivanju i ubijanju njezinih sljedbenika.

Historijskom posjetom Valdeškoj crkvi, papa Franjo okončao je službeni dio posjete Torinu. Torino već dva mjeseca pohode hodočasnici iz cijeloga svijeta kako bi vidjeli Sveto platno u koje je prema vjerovanju bio umotan Isus poslije skidanja s križa. Papa je u Torino i došao upravo tim povodom, ali i u povodu obilježavanja dva stoljeća od rođenja svetoga Ivana Bosca.

Tokom posjete Torinu, papa Franjo se sastao sa radnicima, zatvorenicima, migrantima, beskućnicima, bolesnicima, mladima i jednom romskom porodicom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.