Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski posjet pape Franje Valdeškoj crkvi

Pope Francis in Turin

Papa Franjo je postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je posjetio crkvu valdeških protestanata u Torinu i tom prilikom zatražio oprost za progone koje su doživjeli u prošlosti.

U okviru posjete Torinu, papa Franjo danas je posjetio tamošnju Valdešku protestantsku crkvu. Pastor Evangelističke valdeške crkve u Torinu je dočekao papu Franju riječima “Dragi brate Franjo, dobrodošao”.

“U ime Katoličke crkve molim vaš oprost za nekršćansko, pa čak i neljudsko, držanje i ponašanje koje smo tokom prošlosti imali prema vama. U ime Gospodina Isusa Krista, oprostite nam”, kazao je papa Franjo.

Ističući da jedinstvo Svetog duha u kršćanstvu ne znači i isključivo i jednako ustrojstvo, papa Franjo je kazao da je do sukoba i ratova dolazi jer još uvijek nije prihvaćeno načelo različitosti i drugačijeg.

Evangelističku valdešku crkvu osnovao je u 12. stoljeću trgovac iz francuskog Lyona Pierre Waldo, koji je sav svoj novac razdijelio sirotinji i postao propovjednik.

Papa Lucije III. izopćio je 1184. godine Valdešku crkvu što je prethodilo protjerivanju i ubijanju njezinih sljedbenika.

Historijskom posjetom Valdeškoj crkvi, papa Franjo okončao je službeni dio posjete Torinu. Torino već dva mjeseca pohode hodočasnici iz cijeloga svijeta kako bi vidjeli Sveto platno u koje je prema vjerovanju bio umotan Isus poslije skidanja s križa. Papa je u Torino i došao upravo tim povodom, ali i u povodu obilježavanja dva stoljeća od rođenja svetoga Ivana Bosca.

Tokom posjete Torinu, papa Franjo se sastao sa radnicima, zatvorenicima, migrantima, beskućnicima, bolesnicima, mladima i jednom romskom porodicom.