Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski susret na Kubi: Raul Castro u Havani primio Baracka Obamu

barack obama raul castro

Predsjednik Kube Raul Kastro se u predsjedničkoj palati u Havani sastao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom koji boravi u historijskoj dvodnevnoj posjeti Kubi, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao prvi predsjednik SAD-a koji je posjetio Kubu nakon 88 godina, Obama je u Havanu doputovao jučer i u pratnji kubanskih i američkih delegacija posjetio staro jezgro glavnog grada Kube. Drugi dan posjete Kubi je započeo jutarnjom posjetom spomenika kubanskog heroja Josea Martija, gdje je tom prilikom položio vijenac na spomenik.

Riječ je o spomeniku pjesniku i piscu Martiju koji slovi za velikog heroja kubanske borbe za nezavisnost, a protokol skoro svake zvanične posjete Kubi nalaže da strani zvaničnici prvo polože vijenac i odaju počast upravo na tom spomen obilježju.

barack obama raul castro1

FOTO AP

Potom je uslijedila i zvanična ceremonija prijema na kojoj je predsjednik Kube Castro uz najviše državne počasti primio američkog kolegu Obamu.

Castro i Obama su prvo održali odvojeni sastanak, a potom su im se pridružile i proširene delegacije dvije zemlje.

Očekuje se da glavne teme razgovora u Havani budu nastavak normalizacije odnosa između dvije zemlje, povećanje investicija na Kubi, te provedba demokratskih reformi u pravcu jačanja ljudskih prava i sloboda u toj otočnoj zemlji.

barack obama raul castro3

FOTO AP

Susreti su u toku i po njihovom završetku neće biti upriličena uobičajena zajednička konferencija predsjednika, kako je slučaj tokom većine sličnih susreta u svijetu. To ne eliminira mogućnost da Obama da izjavu prisutnim medijima kada izađe iz predsjedničke palate.

Ovo je treći susret mlađeg Castra i Obame. Prethodno su se prošle godine sastajali na marginama Američkog samita u Panami i Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Posljednji američki predsjednik koji je prije Obame posjetio Kubu je bio Calvin Coolidge koji je to učinio daleke 1928. godine.

barack obama raul castro2

FOTO Getty Images

Večeras bi Obama trebao prisustvovati i svečanoj večeru u Havani, a sutra će se obratiti narodu Kube i sastati se sa predstavnicima nevladinog sektora na Kubi.

Prije napuštanja Kube i odlaska u zvaničnu posjetu Argentini, Obama će sutra u poslijepodnevnim satima prisustvovati i prijateljskom meču bejzbol reprezentacije Kube i tima Tampa Bay Rays.