Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kreće ofanziva?

Hitna poruka izraelske vojske stanovnicima Gaze: Imate sve manje vremena

Foto: Screenshot/Twitter

Naredba je uslijedila nakon što je Izrael objavio da je započela kopnena invazija na Gazu

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su „hitnu poruku stanovnicima Gaze“ u kojoj su ih pozvale da napuste sjever Gaze i privremeno se presele na jug.

-Pažnja, stanovnici Gaze. Ovo je hitno vojno savjetovanje od izraelskih snaga. Zbog vaše sigurnosti, pozivamo sve stanovnike sjevernog dijela Gaze i grada Gaze da se privremeno presele na jug Pojasa. Povratak u sjevernu Gazu bit će moguć kada se završe intenzivna neprijateljstva, rekao je glasnogovornik Daniel Hagari, pa nastavio:

-Predstojeća operacija ID treba da neutrališe prijetnju Hamasa sa preciznošću i intenzitetom. Vaš prozor za akciju se zatvara, krenite prema jugu radi vlastite sigurnosti. Ovo nije samo mjera opreza, ovo je hitan zahtjev.

Naredba je uslijedila nakon što je Izrael objavio da je započela kopnena invazija na Gazu.

Kopnena ofanziva

Izraelska vojska saopćila je u subotu da je tokom noći ušla u sjeverni dio Gaze i proširila vojne operacije s pješadijom i oklopnim korpusima u opkoljenoj palestinskoj enklavi, dok pojačava napade na naoružanu palestinsku grupu Hamas.

Hagari je kazao je da su izraelske snage još “na terenu”, bez detaljnijeg pojašnjenja.

Hagari je također izjavio da vojska u subotu “proširuje humanitarne napore” i da će dopustiti kamionima koji prevoze hranu, vodu i lijekove da uđu na jug Gaze.

Izraelska vojska je tokom noći napadala komandante Hamasa, među kojima zapovjednike pomorskih i zračnih snaga te grupe, u potezu za koji je Hagari rekao da će omogućiti “snagama na terenu da se bore protiv slabijeg neprijatelja”, prenosi Reuters.