Globus

Ledeni talas u Americi

Hladnije nego na Antarktiku, temperature će se spustiti do minus 53 stepena!

30/01/2019

U Chicagu će biti hladnije od Antarktika, navodi BBC, dodajući da se ovako niske temperature događaju jednom u 25 godina

Dijelovi Sjedinjenih Američkih Država do kraja sedmice zahvatit će veoma niske temperature koje će se spustiti i do minus 53°C (-64°F), upozoravaju meteorolozi.

Najhladnije će biti danas. U Chicagu će biti hladnije od Antarktika, navodi BBC, dodajući da se ovako niske temperature događaju jednom u 25 godina.

Temperature znatno ispod nule osjetiće najmanje 55 miliona ljudi.

Vanredno stanje proglašeno je u Wisconsin, Michiganu, Illinoisu, Alabami i Mississippiju, a vlasti u Iowi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Više hiljada škola je zatvoreno, uglavnom na sjeverozapadu SAD.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Ovim povodom oglasio se i predsjednik SAD-a Donald Trump koji je na Twitteru napisao da “na prelijepom Srednjem zapadu”, ledene temperature dostižu minus 60 stepeni i da ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta.

“Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrijavanjem? Molim te vrati se brzo, trebaš nam!”, napisao je Trump, piše Tanjug.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.