Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ledeni talas u Americi

Hladnije nego na Antarktiku, temperature će se spustiti do minus 53 stepena!

zima sad

U Chicagu će biti hladnije od Antarktika, navodi BBC, dodajući da se ovako niske temperature događaju jednom u 25 godina

Dijelovi Sjedinjenih Američkih Država do kraja sedmice zahvatit će veoma niske temperature koje će se spustiti i do minus 53°C (-64°F), upozoravaju meteorolozi.

Najhladnije će biti danas. U Chicagu će biti hladnije od Antarktika, navodi BBC, dodajući da se ovako niske temperature događaju jednom u 25 godina.

Temperature znatno ispod nule osjetiće najmanje 55 miliona ljudi.

Vanredno stanje proglašeno je u Wisconsin, Michiganu, Illinoisu, Alabami i Mississippiju, a vlasti u Iowi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Više hiljada škola je zatvoreno, uglavnom na sjeverozapadu SAD.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Ovim povodom oglasio se i predsjednik SAD-a Donald Trump koji je na Twitteru napisao da “na prelijepom Srednjem zapadu”, ledene temperature dostižu minus 60 stepeni i da ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta.

“Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrijavanjem? Molim te vrati se brzo, trebaš nam!”, napisao je Trump, piše Tanjug.