Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Hoće li Erdoganova partija izgubiti vlast u Turskoj?

13/07/2015

Turski premijer Ahmet Davutoglu započeo je u ponedjeljak razgovore s tri opozicione stranke radi formiranja koalicione vlade, mjesec dana poslije općih izbora na kojim je njegova stranka pobijedila ali nije osvojila apsolutnu većinu.

Razgovori su počeli susretom s predsjednikom Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati) Kemalom Kiličdarogluom.

Nastavit će se u utorak razgovorima s liderom Stranke nacionalističke akcije (MHP, desnica) Devletom Bahčelijem, a zatim u srijedu s liderom Demokratske stranke naroda (HDP, prokurdska) Selahatinom Demirtasom.

Stranka pravde i razvoja (AKP, islamsko-konzervativna), predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Davutoglua, na vlasti od 2002. godine, pobijedila je na izborima 7. juna sa 40,6 posto glasova i dobila 258 od 550 mjesta u parlamentu.

Razgovori će biti teški sa dvije glavne opozicione stranke, koje su postavile teško prihvatljive uvjete za stranku na vlasti. Tražile su ponovno otvaranje antikorupcijskih istraga protiv režima i odbacivanje Erdoganove politike.

HDP je potpuno isključio sporazum s AKP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.