Holandski ultradesničar Wilders protestirao ispred turske ambasade u Hagu

Geert Wilders – turska ambasada

Lider radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Geert Wilders protestirao je danas ispred turske ambasade u Den Haagu, gdje je držao plakat sa porukom na turskom i holandskom jeziku “Drži se podalje, ovo je naša zemlja“, javlja Anadolu Agency (AA).

Wilders je okupljenim novinarima kazao da će ustavne reforme koje su predmet predstojećeg referenduma u Turskoj “dati veću moć“ turskom predsjedniku i da se u Holandiji ne smiju dozvoliti skupovi tokom kampanje za taj referendum.

“Mi ne možemo dozvoliti turskim ministrima da dolaze u našu zemlju Holandiju i lobiraju za takav režim“, poručio je Wilders.

Holandske vlasti su nedavno zabranile održavanje skupova turske zajednice u toj zemlji povodom predstojećeg referenduma koji će u Turskoj biti održan 16. aprila, a Wilder holandsku vladu optužuje da “blago“ reagira na to pitanje.

Wilders je pozvao holandsku vladu da do 16. aprila šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua proglasi “nepoželjnom osobom“ kako bi spriječili njegovo obraćanje turskoj dijaspori u Holandiji.

Turki ministar Causoglu bi u subotu trebao prisustvovati skupu u Holandiji, a Wilders tvrdi da mu se ne bi smio dozvoliti ulazak u zemlju, već da se treba vratiti u Tursku, zajedno sa turskim ambasadorom.

Ističući kako bi turski ministri kampanju uoči referenduma trebali voditi u Turskoj, Wilders je kazao kako lično smatra da se osobama sa dvojnim državljanstvom u Holandiji ne treba ni dati pravo glasanja na izborima u Holandiji.