Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande o talačkoj krizi: Ovo je podli teroristički napad

hollande

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je da su dva napadača koji su kao taoce u crkvi na sjeverozapadu Francuske držali pet osoba bili povezani sa terorističkom organizacijom ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Dva napadača su u crkvi Saint-Etienne u gradu Rouvrayju na sjeverozapadu zemlje držali sveštenika i vjernike kao taoce. Sveštenik je ubijen kao i oba napadača.

Hollande je istakao da je u crkvi u gradu Saint-Etienne-du Rouvray na jutarnjoj misi došlo do talačke krize. Odmah nakon toga i francuski predsjednik je bio na licu mjesta. U njegovoj pratnji je bio i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

“Ovo je podli teroristički napad”, poručio je Hollande. Naglasio je da su oba napadača bila povezana sa ISIS-om. Francuski predsjednik je poručio da će se svim sredstvima boriti protiv ISIS-a te da će u tom ratu poštovati ljudska prava i demokratiju.

Nakon obraćanja medijima iz predsjedničke palače Elysee stiglo je saopćenje u kojem je potvrđeno da je tokom talačke krize ubijen sveštenik. Još nema zvanične potvrde, ali mediji navode da se radi o 84-godišnjem svešteniku Jacquesu Hamelu. Također, naveli su i da je sveštenik zaklan.

Hollande će sutra u palači Elysee primiti predstavnike svih vjera. I papa Franjo je izrazio žalost zbog ovog događaja. Jedan od napadača je imao elektronsku narukvicu za nadzor kretanja jer je u martu izašao iz zatvora. Poznat je i obavještajnim agencijama.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Pierre Henry Brandet kazao je da je policija ubila oba napadača. Potvrdio je i da je među taocima jedna osoba izgubila život, a jedna je teško povrijeđena.

U međuvremenu je i ISIS preuzeo odgovornost za ovaj napad.