Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande proglasio trodnevnu žalost: ISIL je odgovoran za napade

hollande123

Nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, u Francuskoj je proglašena trodnevna žalost, javlja Anadolu Agency.

U današnjem obraćanju nakon sastanka predstavnika sigurnosnih agencija, predsjednik Francuske Francois Hollande kazao je kako je u nekoliko koordiniranih terorističkih napada koji su se dogodili sinoć u Parizu smrtno stradalo 127 osoba, dok je više osoba povrijeđeno.

Hollande je za napade okrivio terorističku organizaciju ISIS, rekavši kako su napadi, koji su počinjeni nakon napada na francuski satirični list “Charlie Hebdo” u januaru, “ratni čin počinjen od strane ISIL-a”.

Prema podacima francuske policije, najmanje 250 ljudi je povrijeđeno, među kojima se 99 nalazi u kritičnom stanju.

“Ono što se dogodilo jučer u Parizu i Saint Denisu u blizini nacionalnog stadiona Francuske je ratni čin. I kako bi se suočila sa ovim ratom, zemlja mora donijeti odgovarajuće odluke. Ovo je ratni čin izveden od strane terorističke vojske ISIL, protiv vrijednosti za koje se borimo i onoga što smo mi: slobodna zemlja”, kazao je uz ostalo Hollande.

Aludirajući na to da su teroristi imali pomoć iz inostranstva, Hollande je rekao: “To je ratni čin pripremljen, organizovan i planiran izvana i sa međunarodnim saučesništvom, i istraga će to dokazati”.

Dodao je da će francuski odgovor na “ovaj čin apsolutnog barbarizma” biti nemilosrdan.

“Francuska je napadnuta kukavički i zato će njen odgovor biti nemilosrdan. Ona će se ponašati u skladu sa svim zakonima, i na svim mjestima, unutar i van nje, sa svim saveznicima koji su i sami pogođeni ovom terorističkom prijetnjom”, kazao je francuski predsjednik.

Najavivši trodnevnu žalost, Hollande je kazao kako je u zemlji proglašeno vanredno stanje, policija i vojska su mobilizirani i pozdravio je njihovu hrabrost.

U međuvremenu, pariški tužilac Francois Molins rekao je da su bombaški napadi i napadi iz vatrenog oružja izvedeni na šest lokacija u Parizu, dodavši kako će ukupan broj mrtvih preći broj od 120.

On je kazao da je pet terorista možda ubijeno mada nije jasno koliko je napadača učestvovalo u terorističkim napadima i koliko ih se još nalazi na slobodi.