Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande, Putin i Merkel razgovarali o Siriji i Ukrajini

hollande-putin-merkel33

Francuski predsjednik Francois Hollande, njegov ruski kolega Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel danas su telefonom razgovarali o krizama u Siriji i Ukrajini, javlja Anadolu Agency(AA).

Ured Predsjedništva Francuske za odnose s javnošću saopćio je da je Hollande tom prilikom sagovornicima predložio da se uskoro u Berlinu održi novi samit Normandijske četvorke koju čine Francuska, Rusija, Njemačka i Ukrajina. Cilj prijedloga je pronalazak političkog rješenja ukrajinske krize.

U saopćenju Jelisejske palate se također navodi da je prvi čovjek Francuske Hollande od ruskog kolege Putina zatražio aktivniji angažman u pravcu uspostave primirja i otvaranju humanitarnih koridora u ratom zahvaćenoj Siriji.

Isti izvor javlja da je njemačka kancelarka Merkel bila saglasna s Hollandeom u vezi stavova o neophodnosti hitne uspostave primirja u Siriji, a da su sva tri sagovornika bili saglasni o održavanju novog samita o Ukrajini u Berlinu.

Bilateralni odnosi zvanične Moskve i Pariza zategnuti su nakon nedavnog ruskog veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na francuski prijedlog rezolucije o zabrani vojnih letova u Halepu.

Francuski predsjednik Hollande je nakon ruskog veta oštro kritikovao Moskvu i indirektno izrazio kajanje zbog upućenog poziva kolegi Putinu za zvaničnu posjetu Parizu. Putin je jučer odgovorio na prozivke i prolongirao ranije najavljenu posjetu Francuskoj.