Globus

hrvatski poduzetnik

Horvatinčić se javio u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne

15/07/2021

Odlazak iza rešetaka odgađao tri puta

Pravomoćno osuđeni hrvatski poduzetnik Tomislav Horvatinčić javio se u srijedu oko 21,30 sati u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u avgustu 2011. poginuo italijanski bračni par Salpietro.

”Žalim što sam sudjelovao u nesreći. Čuo sam jako dobre stvari o zatvorskom sustavu. Ovo je jedan od najhumanijih zatvora u EU. Ovo moje naprasno prekinuto liječenje će se nastaviti u zatvorskom sustavu”, kazao je Horvatinčić pred remetinečkim zatvorom.

Dodao je da je ispoštovao zakonsku proceduru i poručio da će biti dobar zatvorenik te da se nada svojem izlječenju do prosinca. Ocijenio je i da su novinari svojim izvještavanjem doprinijeli njegovom odlasku u zatvor.

”Ja bih bio najsretniji da ste napisali da sam dao milion kuna u Zakladu Ana Rukavina, malom Šimunu ja plaćam liječenje, puno novih radnih mjesta sam otvorio”, rekao je.

”Ova nesreća se mogla svakome dogoditi. Ja žalim zbog toga. Djeci ništa ne može vratiti roditelje, ali ja sam njima dao 400.000 kuna, nakon čega su oni povukli žalbu na moju oslobađajuću presudu”, nadodao je Horvatinčić zaključivši kako je dobio hiljade mailova podrške.

Horvatinčić se javio u zatvor nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom. I na odbijenicu se žalio, no to ne odgađa odlazak na izdržavanje kazne. Ukoliko Horvatinčićeva žalba bude usvojena on bi privremeno mogao biti pušten, ali samo zbog liječenja.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sistema.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem marta i oktobra prošle godine te sredinom marta ove godine tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju prema kojoj je navela da Horvatinčić mora na operaciju u inostranstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u martu ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od marta 2020. kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je početkom decembra 2019. pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske “sapunice” i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u decembru 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u martu prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kafe u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.