Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Howell: Pitanja koja muče Balkan direktno se odražavaju na Britaniju

David Howell

Šef britanske Istražne komisije za Balkan lord David Howell rekao je da je cilj te komisije da utvrdi kakva će biti spoljna i uopšte politika Velike Britanije nakon napuštanja EU, a da je Balkan savršen primjer za to.

“Mnogo aspekata naše spoljne politike mora se ponovo proanalizirati, a Balkan je savršen primjer za to. To je region u kojem je Velika Britanija historijski igrala važnu ulogu”, istakao je Howell, koji je poslanik gornjeg doma britanskog parlamenta.

Prema njegovim riječima, od okončanja sukoba na Balkanu, većina interakcije Velike Britanije vođena je kroz EU, zato je bitno razmotriti kako će Britanija pristupiti Balkanu i njegovim problemima nakon “Bregxit”.

Howell je za “Dnevni avaz” pojasnio da je Balkan odabran, jer je britansi premijer Theresa May nedavno rekla u Domu lordova da je angažman Velike Britanije u ovom regionu pomogao da “pokaže da će nastaviti igrati vodeću ulogu u Evropi, dugo nakon što napusti Uniju”.

On je naglasio da se pitanja koja muče Balkan često direktno odražavaju na Britaniju, te dodao da način na koji se ova zemlja nosi sa balkanskim izazovima najbolji indikator kako bi i spoljna politika Velike Britanije mogla izgledati.