Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Washington

Hoyt Yee: Ako ne reagujemo odmah – stvari će postati mnogo gore

New Project (19)

Američki diplomata govorio na diskusiji “Rješavanje nerješivog na Zapadnom Balkanu” u Internacionalnom republikanskom institutu u Washingtonu

Sastanak predsjednika Srbije i Kosova u Berlinu 29. aprila sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom nije presudan za dijalog Beograda i Prištine, ali jeste prilika za razgovor, ocijenio je bivši zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i saradnik Instituta za mir Hoyt Brian Yee, prenosi Glas Amerike.

Američki diplomata, koji se dugo bavio Balkanom, ponavlja da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, i upozorava da članstvo pojedinih zemalja Zapadnog Balkana u EU do 2025. nije realno.

“Istorijske knjige o Balkanu su pune trenutaka ‘sad ili nikad’. Mislim da sastanak u Berlinu nije jedan od tih, ali jeste prilika. I dajem zasluge Njemačkoj i ostalim zemljama, koje i dalje organuzuju ovakve sastanke na kojima se diskutuje o narednim koracima. Nadam se da će se iskreno i detaljno diskutovati o narednim koracima Srbije i Kosova i da će se dogoditi neki napredak, nešto novo… Mislim da priča o podjeli teritorija po etničkoj liniji nije dobra – pragmatično, politički, diplomatski – to nije nešto o čemu treba razgovarati”, rekao je Yee na diskusiji “Rješavanje nerješivog na Zapadnom Balkanu” u Internacionalnom republikanskom institutu u Washingtonu.

Američki diplomata ponovo je uputio svoju dobro poznatu poruku Srbiji: da odluči hoće li sjedeti na ruskoj ili evropskoj stolici.

“Nije moguće, po mom mišljenju, da želite da postanete članovi dvije različite organizacije u isto vrijeme. To nema smisla, jer objema organizacijama šaljete zbunjujuće signale, a istovremeno usporavate svoj put. Dakle, nije riječ o tome da nemate legalnu mogućnost, već nije efikasno. Nema ničeg lošeg u odnosima Srbije sa Rusijom, nema razloga da se to prekida, ali ako Srbija želi da postane članica EU mora jasno to da kaže da se ne bi stvarale tenzije – jer spoljna politika u tom slučaju mora da bude usaglašena sa EU, a ne sa nekom drugom zemljom, alternativnim strateškim partnerom”.

Članstvo pojedinih zemalja Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine nije realno, smatra Yee i kaže da je štetno “što se Zapadni Balkan pretvara da sprovodi reforme, a da se EU pravi da su reforme sprovedene”.

“Nema potrebe da se odustaje od eurointegracija, ali važno je biti iskren kakvi su izgledi na tom putu. Zato što pretvaranje da je to izvjesno i da neke zemlje mogu da postanu članice 2025. godine, ne samo da odmaže onima koji treba da sprovedu reforme, nego i ohrabruje kleptokrate, korumpirane zvaničnike da kažu ljudima da će se članstvo desiti za dvije, tri, pet godina i daje im više kiseonika nego što zaslužuju. Ono za šta se ja zalažem nisu alternative evropskom putu, nego drugačiji raspored prioriteta. Ovako završavate sa mnogo cinizma, pesimizma i sumnje u evropski put.”

Yee kaže da međunarodna zajednica trenutno nema jasnu strategiju za Zapadni Balkan i da EU i SAD regionu ne pridaju značaj koji bi trebalo. Naglašava da je veoma važno da EU i SAD imaju jedinstveni pristup.

“Takođe, moramo znati da ako ne reagujemo odmah – stvari će postati mnogo gore”, zaključio je bivši zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju.