Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krim nije rusija

HRT u svom Dnevniku izazvao diplomatski skandal s Ukrajinom

hrt krim ukrajina
hrt krim ukrajina

“Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, navode ambasade

Ukrajinska ambasada u Zagrebu na svom službenom profilu na Facebooku žestoko je napala Hrvatsku radio-televiziju zbog prikazivanja zemljopisne karte na kojoj je Krim prikazan kao dio Rusije.

Karta je u jučerašnjem centralnom Dnevniku HRT-a prikazana u pozadini tokom intervjua s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić prilikom kojeg je najavljen današnji diplomatski skup u Zagrebu.

Ukrajinska ambasada zbog toga izražava “oštri protest” zbog “tehničke greške ili svjesne provokacije” HRT-a jer je na “interaktivnoj karti u pozadini Autonomna pokrajina Krim, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije”.

“Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, navode ambasade.

Podsjećaju da je karta koju je objavio HRT “u suprotnosti službenom stavu Vlade Republike Hrvatske, koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, a isto tako i konsolidiranoj poziciji Evropske unije, UN-a te drugih međunarodnih organizacija” koje su osudile rusku okupaciju i aneksiju Krima.

Ukrajinska ambasada stoga traži od RH “javno izvinjenje zbog širenja iskrivljene informacije” s molbom da se takve situacije ubuduće spriječe. Priopćenje je potpisao Otpravnik poslova Ukrajine u RH Jaroslav Simonov.