Zdravka Bušić

Hrvatska državna tajnica pod grbom NDH pripremala se za terorističke akcije

busic

Današnja državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić sedamdesetih godina u Americi pripremala se za terorističke akcije. Brat Zvonko i muž Vinko u SAD osuđeni za terorizam

Bila je odjevena u maslinasto zelenu uniformu. U ruci je imala pištolj, a na njenim ramenima bio je grb fašističke Nezavisne države Hrvatske. U šumi pored američkog grada Clevelanda, sredinom sedamdesetih, zajedno sa svojom prijateljicom vježbala je gađanje. Tada dvadesetpetogodišnja djevojka zvala se Zdravka Bušić i bila je pripadnica Hrvatskog narodnog otpora – organizacije koju je nakon Drugog svjetskog rata osnovao general Vjekoslav Maks Luburić, ustaški komandant poznat kao upravnik logora Jasenovac u kojem su počinjeni masovni zločični nad balkanskim Jevrejima, Srbima i ostalim protivnicima fašističkog režima, piše Žurnal.

Dvadesetak godina kasnije, djevojka iz kampa postala je jedna od bitnijih karika hrvatske vanjske politike. Danas je Zdravka Bušić državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i česta saputnica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović.

“Ja sam ja fotografisao s prijateljicom. Htjela je pokazati kako vježba za akcije”, tvrdi za Žurnal hrvatski novinar Nikola Majstrović koji živi i radi u Švedskoj.

Decenijama je Majstrović pisao knjige i snimao filmove o hrvatskoj migraciji širom svijeta. Dokazivao je ubistva, objavljivao fotografije i brojne dokumente. S njim nas je povezao hrvatski novinar Željko Peratović koji je prvi dobio fotografije Zdravke Bušić nastale u Clevelandu sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

“Puno je vremena prošlo. Bila je to, čini mi se, 1975. ili 76. godina. Švedska nacionalna televizija me tada angažovala da snimam dokumentarni film o hrvatskoj migraciji koji se zvao – Hrvati: teroristi ili borci za slobodu”, prisjeća se Nikola Majstrović.

OTMICA AVIONA

U američkoj državi Ohajo, u blizini Clevelanda, tih je godina živjela Zdravka Bušić. Njen brat Zvonko Bušić i njen suprug Vinko Logarušić bili su već poznati aktivisti i pripadnici skupine Hrvatski narodni otpor koju je osnovao ustaški komandant iz Jasenovca Maks Luburić.

“U Clevelandu je bila veća zajednica hrvatskih emigranata. Sjećam se Zdravke Bušić. Ona i njena prijateljica su obukle uniforme i otišli smo u jednu šumu da snimimo njihovu vojnu obuku. Tada se moglo pucati gdje god ste poželjeli”, priča Majstrović.

Tokom snimanja obuke “Otporaša”, Zdravkinog brata Zvonka Bušića tada nije bilo u Clevelandu. No, 10. septembra 1976. godine Zvonko se ukazao. Zajedno sa ostalim pripadnicima ustaške terorističke skupine Hrvatski narodni otpor, Zvonko Bušić je oteo putnički avion koji je iz New Yorka letio za Čikago. Nakon što je privremeno sletio u Montreal, a kako bi dokazao da su njegove namjere ozbiljne, Bušić je iz otetog aviona obavijestio policiju da je na željezničkoj stanici u New Yorku postavio bombu. Prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je njujorški policajac Brian Murray. Godinu kasnije, zbog tog terorističkog napada, Zvonka Bušića je američko pravosuđe osudilo na doživotnu robiju.

Današnja državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić tih je godina, naveli smo već, bila pripadnica iste terorističke ćelije, što dokazuju i fotografije koje je u Clevelandu sredinom sedamdesetih snimio Nikola Majstrović.

“Ne mogu da se sjetim kako se zove druga djevojka, ali se dobro sjećam da je na toj fotografiji Zdravka Bušić”, kazao nam je Majstrović.

Zdravka Bušić tada je bila u braku sa “aktivistom” Vinkom Logarušićem. Na ustaškom portalu “otporas.com”, prošle je godine objavljen “In memoriam” Vinku Logarušiću, a u tekstu se pominje i aktualna državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

“Nedugo po dolasku Zdravke Bušić u Cleveland, Vinko i Zdravka se upoznaju, zaljubljuju i srpnja mjeseca 1971. g. stupaju u brak, što je bilo svečano i proslavljeno u našoj zajednici. Zdravka ga bodri i pomaže mu u radu za Hrvatsku, a Vinko Zdravki omogućava školovanje, koje ona vrlo uspješno i na najvišoj razini završava. Bio je to primjeran i vrlo uspješan hrvatski i katolički brak, mladih hrvatskih aktivista. Po Zdravki, a i kroz H.N. Otpora Vinko stječe nova poznanstva, i biva vrlo važna spona između Europe i Amerike. Ova veza naročito je došla do izražaja dolaskom u emigraciju legende hrvatske borbe Brune Bušića. Vinko je s posebnim ponosom naglašavao tu suradnju i prijateljstvo. Bio sam mu, (Bruni Bušiću) mogu se time pohvaliti, jedan od najbližih suradnika, izjavio je jedne prigode Vinko. U tom vremenu hrvatska borba bila je najuspješnija u poratnom razdoblju. Mnogi od nas živi smo svjedoci onoga vremena i pothvata u kojima smo i osobno sudjelovali, a o kojima još ne možemo detaljnije govoriti. Redaju se akcije za akcijom”, navedeno je na ustaškoj stranici “otporas.com”, na kojoj se mogu pronaći i tekstovi osnivača Hrvatskog narodnog otpora i ustaškog komandanta iz Jasenovca – Maksa Luburića.

TERORISTA U NEW YORKU

Kako su se redale akcije za akcijom, tako su se redale i presude pred američkim pravosuđem. Nakon što je Zdravkin brat Zvonko Bušić osuđen na doživotnu robiju zbog otmice aviona i ubistva njujorškog policajca, na red je došao i njen suprug Vinko Logarušić. U slučaju poznatom kao hrvatska šestorka, 1982. godine američka policija hapsi Logarušića i još pet članova Hrvatskog narodnog otpora. Suprug aktualne državne tajnice Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske osuđen je na 20 godina zatvora.

“Zatvorske kazne od 20 do 40 godina izrečene su šestorici hrvatskih nacionalista osuđenih na Menhetnu po federalnim optužbama za ubistva, paljevine i iznude. Šestorica muškaraca koji se zalažu za nezavisnost Hrvatske od Jugoslavije osuđeni su 15. maja nakon tromjesečnog suđenja. Sutkinja Constance Baker Motley okarakterisala ih je kao političke teroriste, prilikom izricanja presude prošle srijede na Federalnom okružnom sudu”, objavio je u svom izdanju od 4. jula 1982. godine New York Times.

U tekstu je navedeno da su tužitelji Stuart J Baskin i Paul L Shechtman naveli da je ovaj slučaj, u kojem je osuđen Vinko Logarušić, “jedan od rijetkih slučajeva u kojima su ključni sudionici terorističke skupine učinkovito identificirani i procesuirani”. U optužnici je navedeno da je ova skupina odgovorna za dva ubistva, deset pokušaja ubistava, te najmanje deset bombaških napada i pokušaja bombaških napada.

U pitanju su, dakle, pripadnici terorističke organizacije Hrvatski narodni otpor u čijem je kampu za obuku fotografisana Zdravka Bušić Logarušić, aktualna državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Njen brat Zvonko Bušić i njen suprug Vinko Logarušić u Americi pravosnažno su osuđeni zbog terorizma. Obojica su se vratila u Hrvatsku nakon raspada Jugoslavije, kao i Zdravka Bušić.

SAVJETNICA I ZASTUPNICA

Ona je odmah po povratku postala savjetnica Franje Tuđmana, a onda i pročelnika Ureda prvog predsjednika Republike Hrvatske. Tu je ostala do 1995. godine, a onda je postala saborska zastupnica i tu ostaje do 2003. godine. Deset godina kasnije, 2013. godine Bušićeva je postala hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu. Danas je državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i jedna od prvih saradnica aktualne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Bila je članica hrvatske delegacije koja je 2017. godine posjetila Rusiju, a u prisustvu Vladimira Putina i Kolinde Grabar Kitarović potpisala je sporazum o saradnji sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Hrvatski novinar Željko Peratović više puta je tražio izjašnjenje hrvatskog državnog vrha kada je u pitanju prošlost Zdravke Bušić. Odgovor nikad nije dobio. Istovremeno, Zdravka Bušić na većini putovanja u inozemstvu prati hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.