Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjere Nozozemske

Hrvatska na narandžastoj listi, turisti otkazuju rezervacije

rhdr

Imamo informacije o otkazivanju, a nama je svaki gost izuzetno važan

U sedam dana Nizozemska je promijenila savjete za putovanja za Hrvatsku s pozitivne na negativnu preporuku.

Isto se dogodilo s Bugarskom, a nešto ranije i s određenim regijama Portugala i Španije.

Nizozemski mediji objašnjavaju kako je došlo do toga.

Naime, ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske stalno revidira popis sigurnih i nesigurnih zemalja, dajući im oznake žute zemlje, koja je sigurna za putovanje, te narandžaste zemlje, u koju se putovanje ne preporučuje.

Veliku ulogu u tome igra povećanje broja slučajeva koronavirusa u nekoj zemlji, ali to nije jedini faktor. Primjerice, Francuska je i dalje sigurna za nizozemske turiste iako je prošle sedmice došlo do 39 posto više slučajeva u odnosu na sedam dana ranije.

U isto vrijeme Hrvatska je imala porast od sedam posto slučajeva, a stavljena je na narandžastu listu.

Glasnogovornica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš u Nizozemskoj Loes Hartman kazala je i kako imaju malo podataka za Hrvatsku, odnosno kako nemaju podatke po regijama.

Objasnila je kako Europski centar za kontrolu bolesti svakodnevno prima podatke o koronavirusu od pojedinih zemalja te ga šalje Institutu.

“Hrvatska je podijeljena u samo dvije regije. Detaljnije informacije nisu dostupne. Razlika između te dvije regije nema puno. Trebalo bi pitati Hrvatsku zašto se šalje tako malo podataka”, rekla je za portal NOS.

Ministarstvo mijenja status zemalja prema preporukama Nacionalnog instituta za zdravstvo koji pak uzima u obzir veći broj faktora, a tu je i broj testova koje određena zemlja provodi, postojanje nacionalnog ili regionalnog žarišta koronavirusa, mjere koje je država poduzela i slično.

“Gledamo puno šire od samog broja zaraženih u zemlji. Gledamo cijeli paket”, rekla je glasnogovornica instituta Loes Hartman.

Pojasnila je kako je u Njemačkoj došlo do porasta slučajeva kada je otkrivena zaraza u jednoj mesnici. Ipak, tada turistima nije izdano upozorenje jer je zaraza bila lokalna.

Nizozemci su već počeli s otkazivanjem putovanja u Hrvatsku.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, rekao je kako prima informacije da Nizozemci već otkazuju ranije bukirane aranžmane u Hrvatskoj.

“Nažalost, otkazuju. Imamo informacije o otkazivanju, a nama je svaki gost izuzetno važan. Trebamo se boriti za svakog gosta i nadamo se da će vlada poduzeti sve mjere da Hrvatsku vratimo u onu epidemiološku situaciju od ranije kako bismo mogli koliko toliko odrediti sezonu”, rekao je Fain za Index.

I udruga Glas poduzetnika upozorava da nizozemski turisti otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj,

U svom saopćenju pod naslovom “Šta se čeka?” upozoravaju da se ovih dana, u špici sezone, događaju najgori scenariji u turizmu – otkazuju se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju u matične zemlje, strane turističke agencije otkazuju aranžmane, države EU stavljaju Hrvatsku u narandžaste boje, i to bez najave i konkretnog razloga jer Hrvatska se trenutačno po broju zaraženih nikako ne ubraja u rizične zemlje za putovanja.

“Od jučer nas je Nizozemska obojila narandžastim. Sve se odigralo preko noći. Bez objašnjenja smo uvršteni u rizičnu zonu. Masovno se otkazuju aranžmani svih vrsta, od hotelskih, onih malih iznajmljivača, prijevoza i transfera do rezervacije stolova u restoranima. I ne ostaje samo na Nizozemskoj, kreće lančana reakcija i ostalih zemalja. I to u samoj špici sezone!” navode u svom saopćenju.