Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemija koronavirusa

Hrvatska nabavlja zaštitnu medicinsku opremu od kineskih državnih kompanija

20200408_2_41792947_53762825_Web

Hrvatski premijer je istaknuo kako je Kina trenutno zemlja koja je u stanju isporučiti najviše zaštitne opreme protiv koronavirusa

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) održana je sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti na kojoj se razgovaralo o aktivnostima vezanim za epidemiju koronavirusa i uz potres koji je pogodio Zagreb i okolicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji sastanak bio je prilika za izradu smjernica i zadaća svim službama koje sudjeluju u suočavanju s ove dvije nepogode koje su zadesile Hrvatsku, odnosno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju.

“Očekujemo maksimalnu angažiranost svih službi u ovoj krizi, doprinos policije, civilne zaštite i vojske koja komplementarno djeluje, da obavještajni sustav prati sve što se zbiva u kontekstu ove krize, kako u internetskom okviru, tako i pri sigurnosti pri nabavi zaštitne opreme”, kazao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka.

Plenković je pohvalio djelovanje svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, posebno Hrvatskog crvenog križa (HCK) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te istaknuo kako su sustavom domovinske sigurnosti umrežene sve službe koje sinkronizirano djeluju u ove dvije krize.

Hrvatski premijer je istaknuo kako je Kina trenutno zemlja koja je u stanju isporučiti najviše zaštitne opreme protiv koronavirusa.

“Naš je cilj s Kinom pregovarati na način da pregovaramo s kompanijama koje su u izravnoj ingerenciji kineske države, od kojih ćemo svu opremu koja će biti dostavljena Hrvatskoj moći unaprijed i pouzdano verificirati kao prikladnu za naše potrebe”, kazao je Plenković.

Naglasio je kako je u suradnji s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva i znanstvenom zajednicom nekoliko hrvatskih tvrtki pokrenulo proizvodnju specijalnih maski potrebnih medicinskom osoblju koje radi na intenzivnoj njezi, s pacijentima koji su zaraženi Covidom-19.

Plenković je istaknuo kako je prije donošenja novog zakona, kojim bi se pomoglo u sanaciji oštećenja nastalih u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji, potrebno identificirati razmjer nastalih šteta i napraviti plan za izvore financiranja.

“Štete su puno veće nego što bilo tko sada može procijeniti”, zaključio je Plenković.

Republika Hrvatska je proglasila epidemiju koronavirusa 12. ožujka i prema posljednjim podacima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uz 18 umrlih, 1.282 osobe zaražene su koronavirusom.

Potres magnitude 5,5 po Richteru pogodio je Zagreb i okolicu 22. ožujka u 6.24 minute, a potom je uslijedio još jedan potres magnitude pet. Potresi su odnijeli jedan ljudski život, više osoba je ozlijeđeno, a oštećen je velik broj zgrada i kulturno-povijesnih spomenika.

Sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti održana je pod predsjedanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, uz sudjelovanje nekoliko ministara, visokih vojnih, policijskih i obavještajnih dužnosnika, stručnjaka, voditelja hitnih službi i članova Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.