Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska namjerava odlagati nuklearni otpad na granici sa BiH

nuklearni otpad

Hrvatska je odbila prijedlog Slovenije o izgradnji zajedničkog odlagališta nuklearnog otpada u Vrbini u blizini nuklearke Krško, pa je gotovo izvjesno da će taj problem hrvatska strana sama rješavati izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori u blizini granice s BiH, piše Deutsche Welle (DW).

Ravnatelj Državnog zavoda Hrvatske za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković je potvrdio za DW da je prije nešto više od mjesec dana i formalno odbijen slovenski prijedlog. On pojašnjava da je prvi razlog hrvatske odbijenice činjenica da je izgradnja predviđena na neprimjerenoj lokaciji, u neposrednoj blizini rijeke Save.

Zagreb napaja pitkom vodom i nalazi se u poplavnom području. Takvo odlagalište ne postoji nigdje u svijetu, a mi se zauzimamo za provjerena rješenja s pozitivnim iskustvima jer mislimo da na ovom području ne bismo trebali eksperimentirati“, objašnjava Medaković i dodaje da je drugi  razlog visoka cijena projekta.

Ravnatelj Državnog zavoda Hrvatske za radiološku i nuklearnu sigurnost Medaković tvrdi i da Trgovska gora ne bi bila trajno odlagalište, već samo nadzemno skladište na period od 20 do 30 godina, dok nuklearka ne prestane s radom i ne bude uklonjena.

Kako kaže Medaković, trenutačno nijedna zemlja EU-a ne uvozi nuklearni otpad, a Hrvatska ga kao članica EU-a smije izvoziti samo u treće zemlje koje imaju iste sigurnosne standarde kao i EU, a takvih nema. Zato je gotovo sigurno da će ovaj problem Hrvatska morati rješavati samostalno, izgradnjom vlastitog odlagališta, i to na Trgovskoj gori, u blizini Topuskog i Gline, ali i BiH.

DW navodi da provedba tog plana neće biti nimalo jednostavna, iako Hrvatska u Fondu za troškove zbrinjavanja otpada i dekomisiju nuklearke ima više od 200 miliona eura, te podsjeća da je projekt već naišao na protivljenje lokalnog stanovništva, ali i susjedne BiH, koja je prije nekoliko godina najavljivala i tužbu protiv Hrvatske u slučaju da krene u realizaciju projekta.

Toni Vidan iz “Zelene akcije“ smatra da je odbijanje slovenskog prijedloga opravdano obzirom da je ideja da se nuklearni otpad skladišti ispod vodonosnika rijeke Save, kako kaže, “šokantna”.

U usporedbi s tim prijedlogom, kaže Vidan, svako drugo rješenje manje je loše. Devedesetih godina proteklog stoljeća brojne su lokacije otpadale,  prvenstveno po političkom ključu, ina kraju je ostala samo lokacija na Trgovskoj gori.

“Ako će se o toj lokaciji početi govoriti kao o ‘jedinoj mogućoj’ lokaciji, bojim se da će ona naići na žestok otpor lokalne zajednice, a ta lokacija ima i dodatan politički problem budući da je izuzetno blizu BiH. Zato bi u ovom slučaju bilo nužno provesti raspravu s BiH i dobiti suglasnost susjedne države za takvo rješenje, a nisam siguran koliko će Hrvatska u tome biti uspješna“, skeptičan je ovaj dugogodišnji ekološki aktivist.