Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković potvrdio

Hrvatska od SAD-a nabavlja 89 borbenih vozila Bradley

Plenkovic – fena

Dodao je kako će oprema vozila Bradley uključivati automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 mm te protuoklopne rakete

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvjavio je kako će Hrvatska od SAD-a nabaviti ukupno 89 borbenih vozila tipa Bradley koji će se modernizirati u tvornici “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu i koja će biti završena do 2026. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je podsjetio da je ambicija i obaveza Hrvatske, kao članice NATO-a, da do sredine 2026. ima srednju pješačku brigadu, za što su neophodna borbena vozila tipa Bradley, kao i određeni broj osposobljenih vojnika pješaka.

Ukupna vrijednost programa je 196,4 milijuna dolara, donacija SAD-a će iznositi 51,1 milijun dolara, a hrvatsku stranu program će koštati 145,3 milijuna dolara, izjavio je Plenković.

„Prema ranijoj ponudi, dogovor je bio 62 borbena vozila, pet vozila za obuku i 17 vozila koji služe za popravke i rezervne dijelove, sveukupno ponuda je iznosila 84 vozila. Nakon razgovora koje smo vodili, sva 62 vozila bit će modernizirana i opremljena na istoj razini na kojoj je u prvoj varijanti trebalo biti opremljeno njih 28. Od američke strane osigurali smo dodatnih 11 miliona dolara donacije potrebnih za tu modernizaciju. Umjesto 17, imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, s čime smo podigli ukupni broj vozila s 84 na 89 vozila”, izjavio je Plenković.

Dodao je kako će oprema vozila Bradley uključivati automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 mm te protuoklopne rakete.

Hrvatska vojska će u narednim godinama dobiti novu kvalitetu i biti puno bolje opremljena za ispunjavanje svojih zadaća, izjavio je premijer.

Modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu u tvrtki „Đuro Đaković – Specijalna vozila” koja će to obaviti u suradnji s američko-britanskom korporacijom nakon njihova transporta u Hrvatsku.

Strateški cilj jačanja partnerskih odnosa Hrvatske sa SAD-om je ostvaren, poručio je Plenković.

Prva vozila Bradley Hrvatskoj će biti isporučena 2023, pristizat će sukcesivno uz istovremeno jačanje kapaciteta i modernizacije u tvornici u Slavonskom Brodu, dok će kompletna modernizacija i korištenje biti realizirani 2026. godine.

Vozila Bradley su gusjeničari za razliku od vozila tipa Patria koja Hrvatska vojska već posjeduje.

Plenković je podsjetio kako je riječ o završnici realizacije projekta koji je započela vlada Hrvatske s njim kao premijerom na čelu 2017. godine.