Hrvatska: Počeli pregovori HDZ-a i Mosta

pregovori-hdz-most

Drugi dan nakon relativne izborne pobjede, HDZ sa Andrejem Plenkovićem na čelu započeo je pregovore s Mostom kako bi se formirala nova hrvatska Vlada za koju je HDZ-ov čelnik najavio kako će biti stabilna, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 17 sati pregovarački tim Mosta nezavisnih lista predvođen Božo Petrovim stigao je u HDZ-ovu središnjicu na Trgu žrtva fašizma gdje započinje prvi krug pregovora oko formiranja nove hrvatske Vlade.

HDZ je na parlamentarnim izborima na koje je izišao samostalno osvojio 65 saborskih mandata, a za saborsku većinu trebaju prikupiti najmanje 76 mandata, što je natpolovična većina od ukupno 151 saborskog zastupnika.

Most nezavisnih lista na izborima je osvojio 13 saborskih mandata, čime su najveći dobitnici prijevremenih parlamentarnih izbora, iza HDZ-a i Narodne koalicije, koji pak ne žele ulaziti u tzv. veliku koaliciju.

Most je već u izbornoj noći najavio kako će u pregovorima tražiti da njihov budući partner za sastvaljanje nove Vlade ispuni 7 njihovih točaka u sljedećih 5 dana, a iz redova HDZ-a je najavljeno kako traženi zahtjevi Mosta nisu prepreka koaliciji.

Kao mogući partneri HDZ-u tu su i manjinski predstavnici s 8 mandata te stranka Milana Bandića koja je osvojila 2 mandata, ali i stranke iz lijeve koalicije kao što je HNS ili pak Živi zid koji je najavio svoj ostanak u oporbi.